Cultura 08/01/2018

'Cassolada', elegit neologisme de l'any

El segon lloc ha estat per a 'fer pinya' i també han rebut molts vots 'feminicidi' i 'micromasclisme'

Ara
1 min
Cassolada, elegit neologisme de l'any

Barcelona'Cassolada', fins ara, al Diccionari de la llengua catalana tan sols tenia un significat: "menjar que s'ha cuinat d'un cop en una cassola". A partir d'avui, però, el diccionari hi afegirà un nou sentit: "protesta col·lectiva en la qual es fa soroll amb cassoles". Així ho ha decidit el 23,8% de les 5.600 persones que han participat en la quarta crida oberta que fan conjuntament l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra i l'Institut d'Estudis Catalans per escollir el neologisme de l'any.

Els esdeveniments polítics i socials han marcat molt la tria del neologisme d'aquest 2017. 'Cassolada' s'ha imposat a altres paraules com 'fer pinya' (17,6%) i també han rebut molts vots els candidats següents: 'feminicidi' (13%), 'transgèner' (12,3%), 'micromasclisme' (9,8%) i 'sobiranisme' (9%). Els altres candidats que han obtingut menys d'un 5% han estat 'gentrificació', 'judicialitzar', 'hiperventilar' i 'turismofòbia'.

Els darrers mesos les 'cassolades' han picat amb força arreu del país en senyal reivindicatiu i en protesta per les accions del govern espanyol. Les 'cassolades' han sortit molt sovint als mitjans de comunicació i a partir d'aquest gener ja tenen el vistiplau de la normativa catalana.

L'any passat la participació de la crida per escollir el neologisme de l'any va ser molt menor (1.700) persones, i les paraules escollides estaven molt menys marcades per la política. La paraula guanyadora del 2016 va ser vegà/vegana. I la segona també estava relacionada amb temes alimentaris: 'maridatge'.

stats