Cultura 01/10/2011

Els Catarres trauran nou disc al novembre

Després de rebre un milió de visites a YouTube, els autor de 'Jenifer' trauran el primer disc al mercat aquesta tardor. Com el que ara tenen penjat al web, el nou també es podrà descarregar de manera gratuïta

Efe
3 min

BarcelonaEl grup Els Catarres, que acaba d'excedir el milió de visites a YouTube amb la seva cançó Jenifer després d'arrasar a les xarxes socials, traurà el pròxim 29 de novembre a la venda el seu primer disc amb quatre noves cançons, que també podran descarregar-se gratuïtament a la xarxa. Jenifer, que aborda en to irònic l'"amor prohibit" entre un jove nacionalista català i una choni castellanoparlant i discotequera, ha batut rècords de descàrregues a les xarxes socials i ja és amb diferència el videoclip d'una cançó en català més vist en YouTube, tot això en menys de cinc mesos i sense cap promoció de discogràfica.

En una entrevista amb Efe, el component del grup Jan Riera ha tornat a mostrar la seva sorpresa per l'èxit assolit per la cançó i ha anunciat que finalment, i malgrat que la seva música es pot descarregar gratis des de la pàgina web dels Catarres, el 29 de novembre sortirà a la venda un disc amb 12 cançons, quatre d'elles inèdites. "Molta gent ens demanava poder tenir un disc físic i hem arribat a un acord amb una discogràfica, Discmedi Blau, que ens permet seguir regalant els temes per Internet mentre ells distribuiran el disc a les botigues a un preu viable, que intentarem que no superi els 10 euros", ha detallat Riera. En l'actualitat, el grup està preparant les quatre noves cançons, que també es podran descarregar gratis des de la seva pàgina web, "i els beneficis que s'obtinguin serviran per pagar la gravació del segon disc, que sortirà el 2012 i que igualment serà gratuït a Internet", assenyala Jan Riera.

Quan el grup ja era molt popular a Catalunya i havia aparegut en nombrosos mitjans de comunicació, l'al·lusió a la lletra de Jenifer que va fer l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol per donar una conferència en vigílies de la Diada i els comentaris de tota mena que després es van generar als mitjans, ha situat Els Catarres enmig d'una polèmica política que procuren evitar. Riera és clar en manifestar que no desitgen que el tema es polititzi, "perquè la música és la música i la política és la política, i una cançó irònica tothom la pot interpretar segons li convingui". Per a ells, Jenifer segueix sent "una cançó d'amor que vam escriure en una tarda prenent-nos dues cerveses i sense pensar que sortiríem a tocar-la per tot arreu, ja que crèiem que només s'escoltaria als bars de la comarca del Vallès o d'Osona". "Hi ha grups que són reivindicatius, però nosaltres no estem en aquest àmbit", indica Jan Riera, abans de puntualitzar que "cantem en català i estimem la nostra llengua i la nostra cultura, però volem allunyar-nos de connotacions partidistes". Malgrat voler defugir la polèmica política, Riera diu que se senten "orgullosos que un expresident de la Generalitat ens conegui i s'hagi estudiat la cançó, ens fa gràcia". En aquest sentit, Riera explica que el passat 23 de setembre Pujol els va invitar a prendre un cafè al seu despatx a Barcelona i que el president els va contar que va saber de l'existència de Jenifer pels seus néts, quan un dia li van cantar. "Va ser molt simpàtic i ens va explicar per què havia escollit la cançó per a la conferència i ens va donar les gràcies per cantar en català, ja que creu que és importantíssim", afegeix Jan Riera.

Tornada als escenaris.

Després d'haver hagut de suspendre 13 concerts per una afecció del cantant Èric Vergés a les cordes vocals, Els Catarres reapareixeran el pròxim dia 6 a Girona i seguiran amb la seva ajustada agenda, que els portarà a completar prop d'un centenar d'actuacions durant 2011. La seva gira no acabarà aquí, ja que ja tenen concerts programats fins al setembre de 2012. L'èxit de Jenifer no canviarà la filosofia del grup, segons Riera, i tampoc no els preocupa que el seu pròxim disc no impacti de la mateixa manera que el primer perquè "és una cosa que no pots controlar i no cal ofuscar-se, perquè no pots fer-hi res". "Intentarem fer cançons fidels al nostre estil, que ens agradin a nosaltres i als nostres amics del poble, perquè tenim la teoria que, si agraden al nostre entorn, poden agradar a tot Catalunya", afegeix. "En el moment en què intentéssim fer una cançó per aconseguir un èxit, ja no ens sortiria natural, no seria autèntica", conclou Riera. Els Catarres van començar el seu camí el mes de desembre passat quan l'Èric i el Jan, de 27 anys i amb experiència en altres grups, van rebre la petició d'amenitzar una fira d'artesans d'Aiguafreda (Vallès Oriental), la seva localitat d'origen, per a la qual cosa es van ajuntar amb la Roser, de 24, contrabaix del poble veí de Centelles.

stats