Literatura
Cultura 31/05/2011

Cent anys d'Éditions Gallimard

Una exposició a la Biblioteca Nacional de França commemora el centenari de l'editorial que va publicar Simone de Beauvoir, Sartre o Malraux

Redacció
2 min

BarcelonaL'editorial francesa Gallimard commemora el centenari de la seva creació i la Biblioteca Nacional de França li dedica una exposició on es mostren les peces més valuoses de l'arxiu de l'editora, una institució de les lletres franceses del segle XX.

Reconeguda per les seves cobertes blanques, amb unes línies fines en vermell i negre i les inicials Nrf (l'acrònim de 'Nouvelle revue française'), l'editora de Gaston Gallimard va publicar les obres de Jean-Paul Sartre, Albert Camus o Simone de Beauvoir, entre d'altres.

Gallimard i els seus col·legues van demanar als autors de contribuir a l'arxiu de l'editorial, tal com mostra una de les notes que s'exhibeixen a la mostra. Jean Paulhan cordialment els convida a "no llençar, estripar ni cremar cap document", recull The Guardian.

Gallimard 1911-2011: un segle d'edicions presenta documents inèdits com manuscrits, primeres edicions, correspondència i fotografies. L'exposició recull els manuscrits del primer volum d'A la recerca del temps perdut, de Proust; La condició humana, l'obra de Malraux; La Nàusea, obra que originalment Albert Camus va titular com Meancholia; o una de les obres més conegudes de Simone de Beauvoir, El segon sexe.

Una altra de les peces destacades són les aquarel·les que Antoine Saint-Exupéry va pintar per a El petit príncep, un dels best sellers de l'editorial Gallimard, juntament amb títols com L'estranger i La Pesta, d'Albert Camus.

A la mostra també s'exhibeixen les fitxes que omplien els membres del comité de lectura, format per noms com Malraux o Camus, per determinar l'interés dels manuscrits dels autors (es valoraven les obres amb els números 1 –que indicava que l'obra era altament recomanable per publicar–, 2 i 3).

Eugene Ionesco, Harold Pinter, Marguerite Duras, Jack Kerouac, Milan Kundera o Michel Tournier són altres dels noms destacats d'Éditions Gallimard, una editorial que permet dibuixar la història de la literatura i les idees del segle XX. L'exposició Gallimard 1011-2011: un segle d'edicions es podrà visitar a la Bnf fins al 3 de juliol.

stats