LITERATURA
Cultura 02/05/2012

Christopher Paolini liquida Eragon

Llegat és l'última de les quatre novel·les que Christopher Paolini ha dedicat al món fantàstic d'Alagaësia. Publicada per Roca Editorial, la saga d'Eragon és un èxit editorial de dimensions gegantines.

Jordi Nopca
4 min
UN AUTOR FORT COM UN ROURE Eragon, el personatge estrella de Paolini, aconsegueix derrotar els enemics més poderosos gràcies a un cos imbatible. Sense voler arribar al nivell de la seva creació, l'escriptor nord-americà dedica un parell d'hores al gimnàs cada dia. Sempre que viatja dibuixa dracs i recull signatures de personatges famosos.

BARCELONA.Christopher Paolini no es va educar en una aula convencional. No es va haver de desplaçar a cap escola ni va haver de bregar amb els companys: s'aixecava i, assegut a la taula del menjador de casa, rebia les lliçons de la seva mare, Talita. "La meva germana i jo vam ser educats seguint el mètode Montessori. Quan va arribar el moment de decidir si aniríem a l'escola pública, els pares ens van preguntar què preferíem, i tots dos vam optar per seguir formant-nos a casa", explica Paolini, que amb 15 anys ja estava preparat per entrar a la universitat, molt abans que si hagués seguit les classes convencionals.

"La mare no només ens va educar, sinó que ens va donar eines perquè ens eduquéssim a nosaltres mateixos -recorda Paolini-. Abans de començar a escriure la saga d' El llegat vaig dedicar tot un any a llegir llibres sobre com escriure novel·les. Vaig començar una novel·la però no vaig trigar ni dos mesos a deixar-la córrer. Va ser llavors quan vaig començar a pensar en una trilogia de fantasia: en aquells moments era el meu gènere preferit". Paolini va canalitzar les seves ambicions en Eragon, un jove d'Alagaësia que un bon dia es troba un ou de drac. El noi es decideix a adoptar la criatura -que bateja amb el nom lluminós de Saphira- i, després de conviure una temporada junts, comencen els problemes: dos dels súbdits del malvat rei Galbatorix apareixen a l'entorn bucòlic on Eragon viu amb el seu tiet. Busquen la cria de drac, i com que Eragon fuig, es carreguen el seu tiet. Aquest és l'inici de la llarga venjança del jove: repartida en quatre llibres -l'últim dels quals, Llegat , l'acaba de publicar Roca Editorial-, la saga de Paolini ha aconseguit vendre 33 milions d'exemplars arreu del món.

Un personatge que creix

"Quan vaig començar a treballar el personatge ja sabia com acabaria el llibre. Hi he dedicat una dècada de la meva vida -diu Paolini-. He tingut la sort de créixer més ràpid que ell. Això m'ha donat una mica de perspectiva i m'ha permès ser crític amb ell. A Llegat , Eragon ja és adult. És impossible aturar el temps, que ha passat per a mi però també per a ell". Després d'autoeditar-se el primer volum de la trilogia, Paolini va recórrer més d'un centenar d'instituts vestit de cavaller medieval. Ell prefereix recordar el pas següent del periple, quan l'editorial Knopf va apostar per reeditar el llibre, que es va convertir en un dels més venuts del 2003 als Estats Units, el primer dels mercats que conqueriria. Roca Editorial va apostar per la novel·la de Paolini un any després de ser publicada als Estats Units: traduïda al castellà i al català, la saga formada per Eragon , Eldest , Brisingr i Llegat ha superat el milió d'exemplars venuts.

"El primer llibre va ser una gran sorpresa, però per a mi no és el millor -admet Paolini-. Desenvolupar un món no és fàcil, però encara és més difícil aconseguir tancar-lo". L'afecte que Paolini sentia pels seus personatges el va fer canviar de plans quan començava la tercera i última part: "Em costava molt tancar l'últim volum, i llavors vaig decidir dividir-lo en dues parts, que en un primer moment havien de sortir amb un o dos mesos de diferència. Però al final vam prendre una altra decisió...", admet Paolini, que no se sent gens incòmode en la superestructura editorial de Knopf, sobretot després d'haver entrat en contacte amb Hollywood abans de l'adaptació cinematogràfica d'Eragon , que per falta d'èxit no va tenir continuació. "La pel·lícula va sumar nous lectors al llibre. Va ser l'aspecte més positiu -explica l'escriptor-. Ara bé, Eragon reflectia la visió del director. Personalment, m'agradaria que els altres tres llibres fossin adaptats a la gran pantalla, però des de fa un temps la pilota és a la teulada de la Century Fox. No puc dir res més".

El pròxim repte de Paolini

Després de liquidar la saga d' El llegat , Paolini ja té al cap una pila de llibres més. "Tinc entre 20 i 30 novel·les estructurades. N'hi ha de fantasia, d'històriques, de misteri i fins i tot alguna en què predomina el romanticisme. És molt possible que la primera història que escrigui ara sigui de ciència-ficció". Convençut que un "bon escriptor ha de ser un bon lector", Paolini segueix aferrat a les novel·les. Els autors de gènere fantàstic que recomana són Mervyn Peake, E.R. Eddison, Patrick Rothfuss, Frank Herbert, Ursula K. Le Guin i Iain M. Banks. "Últimament també m'he enganxat a la sèrie de novel·les de detectius per a senyores d'Alexander McCall Smith. I recomano molt Middlesex , de Jeffrey Eugenides. Ara mateix estic acabant El casalot , de Charles Dickens".

L'èxit de vendes de sagues fantàstiques com les de Harry Potter , Joc de trons i Els jocs de la fam obliga Paolini a ser optimista de cara al futur: "La fantasia i la ciència-ficció tenen moltíssimes possibilitats. Tenen èxit perquè tracten qüestions universals. Els personatges s'enfronten amb grans dificultats i proven de viure seguint el camí correcte. Això ja passava en grans llibres clàssics com Gilgamesh, la Ilíada i l' Odissea d'Homer o fins i tot a Macbeth , de William Shakespeare".

stats