Música
Cultura 18/04/2011

Chucho i Bebo Valdés, doctors 'honoris causa' a la Universitat de Berklee

També seran reconeguts els músics Kenny Garret, Mavis Staples i Michael McDonald

Efe
1 min
Chucho Valdés

MadridEl 7 de maig, el Berklee College Music of Boston investirà els pianistes Chucho i Bebo Valdés com a doctors 'honoris causa', segons ha informat avui la SGAE. Se sumen a noms com David Bowie, Dizzy Gillespie, Aretha Franklin, Chic Corea, Paul Simon o Paco de Lucía, que va ser el primer espanyol condecorat per la universitat.

Enguany, la universitat de Berklee també reconeixerà Kenny Garret, Mavis Staples i Michael McDonald pels "seus èxits i influència en la música, i la seva contribució permanent a la cultura nord-americana i internacional".

Bebo Valdés, nacut el 1918 i un dels músics cubans vius més importants, va ser una peça clau pel desenvolupament del mambo i el moviment filin als anys cinquanta abans de crear el seu propi ritme, el batanga. El 1952 va ser protagonista del primer enregistrament de "descarga cubana" (com s'anomena la jam session). Va abadonar Cuba el 1960 i va viure prop de tres dècades a Estocolm, on tocava el piano al hall d'un hotel. Als 76 anys va reprendre la carrera musical al costat de músics com Cachao o del seu fill Chucho.

Chucho és pianista, compositor, professor de música i arreglista. El 1959 va començar a tocar amb l'orquestra Sabor de Cuba i el 1973 va crear Irakere, en què barrejava jazz, rock i música tradicional cubana.

Els dos compten amb amplis reconeixements, com Premis Grammy, Premis de la Música i un Goya, en el cas de Bebo.

stats