Cinema

El ciberatac a Sony: de la filtració de pel·lícules i secrets a les amenaces d'atemptat

Les represàlies d'un grup de 'hackers' a l'estrena de 'The interview', que satiritza el líder de Corea del Nord Kim Jong-un, estan provocant un veritable terratrèmol a Hollywood

Les últimes setmanes estan sent un veritable suplici per als executius de Sony Pictures. L'estudi de Hollywood és al punt de mira d'un grup de 'hackers' que clamen venjança per l'estrena de la pel·lícula 'The interview', una comèdia protagonitzada per Seth Rogen i James Franco que descriu un complot nord-americà per assassinar el dictador de Corea del Nord, Kim Jong-un, amb l'ajuda d'un narcisista presentador de televisió (Franco).

L'escalada d'incidents provocats per aquest ciberatac ha arribat a un punt àlgid aquesta setmana amb les amenaces d'atemptats als cinemes que exhibeixin la pel·lícula i la cancel·lació de l'estrena a Nova York. Fem un repàs cronològic dels esdeveniments que han envoltat el que la premsa nord-americana ha batejat com Sony Hack.

-A finals de novembre un ciberatac va paralitzar tots els sistemes informàtics, els telèfons i els e-mails de la seu de Sony Pictures i va provocar el caos a la companyia. Un missatge amb una calavera va aparèixer a totes les pantalles amb el següent text impressionat: "Ja us hem avisat, això és només el començament. Hem obtingut tots els vostres secrets. Si no ens obeïu, els revelarem a tot el món".

-Dies després, els 'hackers' van filtrar algunes de les pel·lícules del calendari de finals d'any de Sony: 'Annie', 'Fury', 'Still Alice', 'Mr. Turner'. Els 'hackers' s'autodenominaven Guardians of Peace [Guardians de la pau].

-El 2 de desembre es van filtrar a la premsa els salaris dels 17 executius principals de la companyia, tots per damunt del milió de dòlars anuals. La diferència de sou entre un dels executius i una executiva amb el mateix càrrec va ser posteriorment criticada a la xarxa.

- La sospita que Corea del Nord és al darrere del ciberatac creix, ja que les eines utilitzades pels 'hackers' són similars a les d'un atac semblant al sistema bancari de Corea del Sud del 2013, segons The Wall Street Journal. Sony reconeix que les dades filtrades pels 'hackers' són autèntiques i posa el cas en mans de l'FBI. Un representant de Corea del Nord no confirma ni desmenteix que el país es trobi al darrere dels atacs. "Ja es veurà", diu.

-El 4 de desembre una nova filtració revela els salaris dels protagonistes de 'The interview': Seth Rogen –que també dirigeix– va cobrar 8,4 milions de dòlars, i James Franco, 6,5 milions. El mateix dia, Corea del Nord va negar per primera vegada cap relació amb el ciberatac.

-Nova informació filtrada revela les nombroses queixes dels treballadors contra la companyia i el descontent dels empleats per la insistència de Sony de produir pel·lícules protagonitzades per Adam Sandler.

-El 9 de desembre es filtren els e-mails dels dos principals executius de Sony, Steve Mosko i Amy Pascal. Durant els següents dies surten a la llum el caos del projecte 'Jobs', dirigit per Danny Boyle, i les crítiques cruels al "mínim talent" d'Angelina Jolie per part del productor Scott Rudin, que no volia treballar amb ella en el projecte 'Cleopatra'.

-Els pròxims dies surten a la llum els projectes secrets en què treballa Sony: una versió animada de Spiderman dels directors de 'La Lego pel·lícula', un 'crossover' entre la franquícia 'Men in black' i '21 Jump Street', una pel·lícula animada de Super Mario Bros i la possibilitat de fer aparèixer Spiderman al film 'Captain Amèrica: Civil War'.

- James Bond tampoc ha escapat als hackers, que van filtrar que el pressupost de 'Spectre', la nova pel·lícula de l'agent 007, s'ha disparat fins al punt que podria ser el film més car de tota la saga. Uns dies després, el guió de la pel·lícula també va arribar a la xarxa.

-El degoteig d'informacions continua la segona setmana de desembre: el sou de Jennifer Lawrence per 'La gran estafa americana', la possibilitat que l'actriu encapçali el 'remake' de 'Caçafantasmes', l'interès de George Clooney per dirigir la pel·lícula sobre les escoltes telefòniques dels diaris de Rupert Murdoch, etc.

- Rogen i Franco critiquen els mitjans que publiquen notícies a partir dels documents filtrats pels 'hackers'. El guionista Aaron Sorkin s'afegeix a les crítiques dels actors.

-El dimarts 16 de desembre un nou missatge dels 'hackers' amenaça amb atemptats als cinemes que estrenin 'The interview' i parlen de represàlies comparables a l'11-S. Rogen i Franco cancel·len les seves aparicions promocionals a 'The Tonight Show with Jimmy Fallon' o 'Late Night with Seth Mayers'.

-Aquest dimecres es cancel·la l'estrena de 'The interview' a Nova York, prevista per al dia de Nadal. Algunes cadenes d'exhibició anuncien que no projectaran el film. Sony assegura que donarà suport als exhibidors, prenguin la decisió que prenguin.