Violència sexual
Cultura 01/06/2023

El cineasta Martí Guarch pot sortir de la presó malgrat els "indicis sòlids" que va agredir sexualment una nena de 12 anys

L'Audiència de Tarragona fixa una fiança de 25.000 euros, però li prohibeix tornar a Alcover i comunicar-se amb la víctima

2 min
Martí Guarch

BarcelonaEl cineasta Martí Guarch, de 23 anys, podrà sortir de la presó si paga una fiança de 25.000 euros que ha fixat l'Audiència de Tarragona per la seva excarceració. Guarch va entrar de manera preventiva entre reixes fa tres mesos, després de ser denunciat per haver agredit sexualment una actriu menor d'edat. Quan van passar els fets, el 2021, ella tenia 12 anys. La resolució judicial, a la qual ha pogut accedir l'ARA, conclou que ha disminuït el risc de fuga de Guarch i subratlla que està empadronat a Alcover i que té arrelament familiar i social. Per tot plegat l'Audiència fixa que, si Guarch paga la fiança, podrà sortir de la presó de Mas d'Enric, on es trobava fins ara, tot i que haurà de presentar-se cada 15 dies als jutjats.

L'acusat, però, no podrà tornar a Alcover: el tribunal li prohibeix trepitjar la població on viu la víctima (i, per tant, residir-hi), així com comunicar-s'hi i aproximar-s'hi durant un any, període que es pot prorrogar en funció del temps que duri la investigació i si eventualment el cas acaba anant a judici. També li retira el passaport i li prohibeix sortir del país.

Gravetat del delicte

Malgrat que l'Audiència el deixa en llibertat, la resolució assenyala que existeixen "indicis sòlids i suficients" de les agressions sexuals que hauria comès el cineasta i que s'haurien estès al llarg de dos anys. Es tracta, presumptament, de "tocaments als genitals, als pits, masturbacions, fel·lacions, petons a la boca i intents de penetració", que en cas de condemna podrien suposar-li una pena de fins a 15 anys de presó. L'investigat ha negat els fets. Però per als magistrats "existeix una base" de proves "prou sòlides" contra el cineasta, tenint en compte els indicis que s'han recollit durant la investigació i la declaració de la víctima i les seves amigues, així com diverses captures de pantalla i fotografies que també formen part de la causa. Els fets, diu l'Audiència, "pertanyen a un delicte particularment greu".

Guarch va ser detingut a principis de març i va ingressar provisionalment a presó, aleshores sense fiança. Segons la seva advocada, des de llavors la seva salut mental ha empitjorat, pateix ansietat i pren psicofàrmacs. El cineasta ha dirigit la pel·lícula Zamorana todo por su hija (2021) i l'obra de teatre Carita de ángel i estava immers en un nou projecte, Bichos raros. També tenia una escola d'arts escèniques a Alcover, Arts Escola, que actualment està tancada. La denunciant era una alumna del centre i havia participat en alguns projectes de Guarch.

En la seva resolució, l'Audiència de Tarragona també pica la cresta al jutjat de Valls que porta el cas pel fet que elevés la petició d'excarceració que va fer la defensa del cineasta directament a l'Audiència quan podria haver-la resolt directament.

stats