Abusos sexuals

El cineasta Armando Ravelo, acusat d'abusos sexuals i psicològics, es retira del cinema

Diverses actrius denuncien a les xarxes el director canari, que admet haver deixat "molts cadàvers en el camí"

ARA
2 min
El cineasta Armando Ravelo

BarcelonaNou cas d'abusos sexuals al món del cinema. Després de la denúncia de tres dones al cineasta Carlos Vermut, ara són diverses actrius les que han denunciat a través de les xarxes el director canari Armando Ravelo. La primera a fer-ho va ser l'actriu i creadora multidisciplinària Koset Quintana, que en una publicació a Instagram va denunciar les insinuacions sexuals que Ravelo va fer-li quan ella tenia només 15 anys. Arran de la publicació de Quintana, altres actrius han denunciat haver patit també abusos sexuals i psicològics de Ravelo, que ha dirigit pel·lícules com La piel del volcán (2021) i Érase una vez en Canarias (2023).

"Parlo en nom de moltes dones si dic que estem molt cansades que hi hagi tants homes en les altes esferes fent ús del seu poder per violar, assetjar i manipular", escriu Quintana, que tenia 14 anys quan va conèixer Ravelo en un taller de cinema que el director va impartir en un videoclub. "Des de llavors va mantenir una conversa esporàdica on jo només volia ser vista i que comptessin amb mi [...], mentre que ell no només m'incitava a tenir sexe amb ell sinó que em parlava de sexe i porno". Quintana comparteix en la publicació captures d'algunes de les converses que va tenir amb el director.

Una de les reaccions a la publicació de Quintana és de l'actriu i cantant Nati Vera, que assegura haver patit episodis similars. "Més d'una insinuació que per descomptat vaig rebutjar. De fet, l'he denunciat en el meu cercle proper [...] i m'he negat a tornar a treballar amb ell". Una altra actriu, Laura Perdomo, assegura haver patit "anys d'assetjament" del director. "No tot s'hi val per un paper. No és fàcil, però cal parlar i confiar que tot s'acaba posant en el seu lloc". També ha parlat l'actriu de Lanzarote Marta Viera, que, tot i haver tingut "experiències diferents" a Quintana, afirma saber "el que hi ha" amb Ravelo. "Tristament, ho vaig descobrir després que m'arrasés per dins. Per sort, i sense saber molt bé per què, una part de mi es va salvar i vaig poder sortir del forat negre", diu Viera.

En declaracions a la Cadena SER, Armando Ravelo ha reconegut "totalment" les converses compartides per Quintana. "Quan la vaig veure físicament vaig pensar que era major d'edat. Quan em va dir que tenia 15 anys vaig pensar que estava bromejant", es justifica Ravelo. Tanmateix, el director admet haver deixat "molts cadàvers en el camí" i anuncia la seva retirada del cinema. "Assumeixo [les conseqüències] i em retiro del cinema i la vida pública, de la vida com la coneixia fins ara fa poc. [...] Els homes hem de revisar les nostres conductes. El foc purifica".

stats