Festivals

El Festival de Sant Sebastià manté l'estrena d'un film acusat d'explotar menors

Testimonis anònims asseguren que actors infantils van ser exposats a violència i nuesa en el nou film de l'austríac Ulrich Seidl

2 min
Un fotograma de 'Sparta'

BarcelonaL'austríac Ulrich Seidl, un dels directors més provocadors i incòmodes del cinema europeu actual, ha estat acusat d'haver confrontat els actors infantils de la seva última pel·lícula, Sparta, d'edats compreses entre els nou i els setze anys, a escenes d'alcoholisme, violència i nuesa "sense preparació suficient ni el suport adequat". Les acusacions les han fet de manera anònima actors i membres de l'equip de la pel·lícula, que es va rodar Romania i compta amb actors no professionals romanesos.

L'estrena mundial de Sparta havia de tenir lloc aquests dies al Festival Internacional de Toronto, però ha estat cancel·lada a última hora pels organitzadors en resposta a la polèmica suscitada per les acusacions. Per tant, la première mundial de la pel·lícula serà ara al pròxim Festival de Sant Sebastià, on participa en la competició oficial.

El festival, a més, ha garantit l'estrena del film si no hi ha cap impediment legal. "Només una ordre judicial ens portaria a suspendre una projecció programada", diu el comunicat oficial, que subratlla també que "el festival no disposa de la capacitat de jutjar com s'ha rodat una pel·lícula i si durant aquest rodatge s'ha comès algun crim". "L'equip de programadors valora les pel·lícules després del seu visionat en funció del seu interès i qualitat –insisteix el text–. Si algú té alguna prova d'un crim, ha de denunciar-ho davant un jutge".

Un protagonista amb tendències pedòfiles

Segons la sinopsi, Sparta explica com l'Ewald, un austríac que viu a Romania des de fa anys, transforma una escola en ruïnes en un lloc "on els nens gaudeixen d'una existència nova i sense preocupacions" fins que comencen a desconfiar de les seves intencions i el mateix Ewald s'enfronta "a una veritat que ha mantingut oculta durant molt de temps". El secret en qüestió són les tendències pedòfiles del personatge, un detall que, segons Der Spiegel, Seidl va ocultar als menors que actuaven a la pel·lícula.

La revista també reconstrueix algunes escenes del rodatge que haurien sigut abusives i violentes per a alguns dels menors implicats, i presenta Seidl com un director insensible a les necessitats i el benestar dels nens. El director austríac ha contestat a les acusacions publicades per Der Spiegel qualificant-les de "descripcions incorrectes, rumors i esdeveniments del rodatge trets fora de context que creen una imatge distorsionada que no es correspon a la veritat".

"Mai vaig empènyer els nens (o cap altre actor) a fer coses davant la càmera que no volguessin fer –assegura Seidl–. Els actors menors d'edat van estar sota supervisió constant. Al costat del set de rodatge hi havia habitacions on podien descansar o jugar, acompanyats per educadors entrenats, igual que hem fet en altres pel·lícules meves". El director defensa també que va explicar "els elements essencials" de la història als pares en diverses converses individuals, "incloent-hi l'ambivalència del personatge d'Ewald, el protagonista, i la seva relació amb els nens".

stats