Cinema
Cultura Cinema 20/07/2023

Sitges avança la programació pendent de la vaga d'actors

'Robot Dreams', 'La ermita', 'El reino animal' i 'Riddle of fire' es projectaran al festival

3 min
Fotograma de 'Robot dreams'

BarcelonaEl Festival de Sitges escalfa motors per a la pròxima edició, que se celebrarà del 5 al 15 d'octubre amb els primers títols d'una programació que, segons el seu director, Ángel Sala, serà "molt diversa" i abastarà "totes les tendències del fantàstic actual, amb moltes dones directores i moltes cinematografies exòtiques". A la vila del Garraf tindrà la seva estrena nacional la producció catalana Robot dreams, adaptació animada del còmic de Sara Varon sobre l'amistat entre un gos i un robot que Pablo Berger (Blancaneus) va presentar a la darrera edició del Festival de Canes. Una altra directora espanyola, Carlota Pereda, estrenarà a Sitges el seu segon llargmetratge, La ermita; l'any passat, Pereda va rebre a Sitges el Méliès d'Or a la millor pel·lícula fantàstica europea de l'any per Cerdita. I com ja es va fer públic fa uns mesos, Paco Plaza inaugurarà el festival amb Hermana muerte, preqüela de Verónica (2017).

Pel que fa a la programació internacional, destaca el gran volum de cinema francès: les mutacions animals que imagina Thomas Cailley a El reino animal (amb Romain Duris, Paul Kircher i Adèle Exarchopoulos), l'apocalipsi remullada de pluja àcida plantejada a Acid pel Just Philippot d'El núvol (premi especial del jurat a Sitges 2021) i la surrealista i salvatge Conann, de Bertrand Mandico, que Sala compara amb l'univers d'Alejandro Jodorowski i Fernando Arrabal. Completa la selecció francesa Vincent debe morir, on un dia, de sobte, tothom vol matar el protagonista, i Vermin, de la qual farien bé d'allunyar-se els aracnofòbics. A Sitges hi haurà cinema de Malàisia (Tiger stripes), el Pakistan (In fames), el Congo (Omen), les Filipines (In my mother's skin) i l'Índia (It lives inside).

Sitges també projectarà algunes de les pel·lícules de cinema fantàstic més importants del 2023: l'australiana Late night for the devil ("terrorífica, fa molta por", assegura Sala); la sensació indie de l'any Riddle of fire, de Weston Razooli, una mena de Stranger things màgic i low cost amb tones d'imaginació, i la "veritablement fastigosa", segons Sala, Club Zero, de l'austríaca Jessica Hausner. En la secció documental, A disturbance in the Force investiga el pitjor malson de George Lucas: l'infame especial televisiu de Star Wars que es va emetre el 1978, el moment més baix de la saga galàctica.

Sitges rebrà aquest any la visita de Lee Unkrich, director de clàssics de Pixar com Toy Story 3 i Coco, que també és un expert sobre La resplendor i que presentarà al festival un llibre sobre el film de Kubrick que ha publicat amb l'editorial Taschen. Altres convidats d'aquesta edició seran la veterana del giallo Barbara Bouchet, la directora de la mítica Cementiri vivent Mary Lambert, el cineasta italià Lamberto Bava (fill del mestre Mario Bava i director de les molt reivindicades Demons i Demons 2) i el productor i director de terror Charles Band, que presentarà el film en stop motion The primevals, la producció del qual va quedar interrompuda als 80 i ara, per fi, s'ha pogut completar.

El festival no ha anunciat de moment més visites, i ha reconegut que si l'actual vaga d'actors i guionistes dels Estats Units s'allarga fins a dates pròximes al festival podria tenir un gran impacte en les visites de grans noms de Hollywood. "Si la vaga dura fins a dues setmanes abans del festival, tot i que es desconvoqui no tindrem marge per portar més convidats –ha apuntat Sala–. Però no em preocupa, perquè no hi podem fer res i perquè tenim una oferta molt àmplia de convidats que va més enllà dels noms glamurosos".

stats