Oscars

'La sociedad de la nieve' de J.A. Bayona serà la candidata espanyola als Oscars

És la primera vegada que una producció de Netflix és la pel·lícula seleccionada

2 min
Enzo Vogrincic a 'La sociedad de la nieve'

BarcelonaLa sociedad de la nieve, de J.A. Bayona, representarà Espanya en la cursa dels Oscars. La pel·lícula del director barceloní sobre l'accident d'un equip de rugbi de l'Uruguai que es va estavellar als Andes el 1972 s'ha imposat a les altres candidates: Cerrar los ojos, de Víctor Erice, i 20.000 especies de abejas, d'Estibaliz Urresola. La candidata espanyola s'enfrontarà, de moment, a títols com Fallen leaves d'Aki Kaurismaki, Perfect days de Wim Wenders i, probablement, La zona de interés de Jonathan Glazer i Anatomia de una caída, de Justine Triet, que són favorits a ser escollits per les seves acadèmies respectives.

És la primera vegada que una pel·lícula produïda per Netflix és seleccionada per l'Acadèmia Espanyola per representar-la als Oscars. El debut de Bayona, El orfanato, ja va ser elegit per l'Acadèmia Espanyola per lluitar per l'Oscar el 2007. Des d'aleshores, el cineasta només havia rodat films en anglès com Un monstre em ve a veure, Lo imposible o Jurassic World 2. El 2013, una pel·lícula del director va esgarrapar una nominació: Naomi Watts va optar al premi a millor actriu per Lo imposible, però l'estatueta se la va acabar emportant Jennifer Lawrence per El costat bo de les coses.

La representant espanyola dels Oscars no guanya l'estatueta des del 2004, quan la va aconseguir Alejandro Amenabar amb Mar adentro, el quart Oscar espanyol en la categoria després dels de Volver a empezar (1982), Belle epoque (1993) i Todo sobre mi madre (1999). L'última pel·lícula seleccionada per Espanya que va aconseguir la nominació a l'Oscar va ser Dolor y gloria, el 2019, i les últimes a arribar a la shortlist, el cribatge anterior a l'elecció de les cinc pel·lícules nominades, van ser El buen patrón (2021), También la lluvia (2010) i Volver (2006).

La cursa de l'Oscar a millor pel·lícula internacional arrencarà el 2 d'octubre, quan acabi el termini de les acadèmies per enviar els seus candidats. A continuació, diverses comissions de membres de l'Acadèmia de Hollywood triaran les 15 pel·lícules que formaran part d'una shortlist que s'anunciarà el 21 de desembre. La llista de les cinc nominades s'anunciarà, juntament amb la resta de categories dels Oscars, el 23 de gener, i l'anunci de la guanyadora tindrà lloc el 10 de març. L'any passat es van presentar 92 pel·lícules i la guanyadora va ser la producció bèl·lica alemanya Res de nou a l’oest.

stats