Cinema
Cultura Cinema 13/04/2023

Wes Anderson, Ken Loach i el retorn de Víctor Erice, al Festival de Canes

El certamen completa una programació que inclou fora de competició el nou film de Martin Scorsese i el cinquè 'Indiana Jones'

2 min
Víctor Erice amb José Coronado i Manolo Solo, dos dels actors de 'Cerrar los ojos'

BarcelonaEl cartell més esperat per la cinefília mundial s'ha fet públic aquest dijous: el Festival de Canes, que se celebrarà del 16 al 27 de maig, ha anunciat una programació que inclou en la competició oficial les noves pel·lícules d'autors consagrats com Wes Anderson, Aki Kaurismaki, Wim Wenders, Ken Loach i Nanni Moretti. Serà la primera edició en què sis directores lluitaran per la Palma d'Or, i també la de grans esdeveniments com les ja anunciades estrenes del nou Indiana Jones i de Killers of the flower moon, de Martin Scorsese, que sorprenentment no formarà part de la competició oficial; com tampoc un dels títols més esperats pels cinèfils: Cerrar los ojos, de Víctor Erice, la primera pel·lícula que dirigeix en tres dècades el llegendari director basc d'El espíritu de la colmena.

A la competició oficial, secció noble de Canes, Wes Anderson hi presentarà Asteroid City, la pel·lícula que va rodar l'any passat a Chinchón (Madrid), amb un repartiment coral ple d'estrelles com Scarlett Johansson. El cinema nord-americà també estarà representat per Todd Haynes amb May december, que protagonitzen Julianne Moore i Natalie Portman. A més d'Il sol dell'avvenire de Nanni Moretti, el cinema italià portarà a Canes La chimera, d'Alice Rohrwacher, i Rapito, del veterà Marco Bellocchio. Del Regne Unit es veuran les noves obres de Jessica Hausner (Club zero) i Jonathan Glazer (The club of interest, a partir d'una novel·la de Martin Amis).

Completen una competició realment atractiva les noves pel·lícules dels habituals de Canes Ken Loach (The old oak), Aki Kaurismaki (Fallen leaves), Nuri Bilge Ceylan (About dry grasses) i Hirokazu Kore-eda (Monster) i, entre d'altres, d'autors com Justine Triet (Anatomie d'une chute), Tran Anh Hung (La passion de Dodin Bouffant) i Wim Wenders (The perfect days), que a més té una segona pel·lícula al festival, un documental sobre lavabos japonesos que es veurà fora de competició. És el mateix cas del xinès Wang Bing, que porta el primer documental en anys a la competició (Jeunesse) i un altre film que es veurà com a projecció especial (Man in black).

Steve McQueen i Kitano, fora de competició

L'oferta de les seccions paral·leles és especialment suculenta aquesta edició, ja que inclou una nova pel·lícula del japonès Takeshi Kitano (Kubi), un documental sobre Amsterdam de Steve McQueen (Occupied city), Retratos fantasmas del brasiler Kleber Mendonça Filho i el retrat del món del cinema Cobweb, de l'explosiu director coreà Kim Jee-woon. El festival també acollirà en una projecció especial l'estrena de The idol, la nova sèrie del creador d'Euphoria, Sam Levinson, que protagonitzen Lily Rose-Depp i el cantant The Weeknd.

A diferència de l'any passat, en què Albert Serra va participar en la competició, en aquesta edició no hi ha encara representació catalana, tot i que falten alguns títols per anunciar i les programacions senceres de la Quinzena de Realitzadors i la Setmana de la Crítica. Pel que fa a la representació espanyola, de moment només hi ha la pel·lícula d'Erice i ja anunciat el curt de Pedro Almodóvar Extraña forma de vida, el western gai protagonitzat per Pedro Pascal i Ethan Hawke. Crida més l'atenció l'escassa presència del cinema francès a la competició, només representat pel film de Triet i la inaugural Jeanne du Barry, de Maïwenn. Amb tot, és probable que aquesta situació canviï en pròxims anuncis del festival.

stats