Cinema
Cultura 10/02/2011

Els Coen, superats per l'èxit de 'Valor de ley'

Els germans Joel i Ethan Coen han assegurat avui sentir-se completament superats per l'èxit del seu últim film, el western 'True grit' (Valor de llei), la cinta amb la qual ha obert la 61 edició del festival internacional de cinema de Berlín, la Berlinale.

Efe
2 min
Els Coen amb els actors de 'Valor de ley'

Berlín"Dir que l'èxit comercial del film ens ha sorprès seria poc. El que ha passat sobrepassa les nostres grans expectatives", va assegurar en una trobada amb Efe el director de la pel·lícula, Joel Coen.

En el temps que porta en cartellera als Estats Units s'ha convertit en el segon western de tota la història que més ha recaptat, només per darrere del Dancing with Wolves (Ballant amb llops), de Kevin Costner, després de sobrepassar recentment a Unforgiven (Sense perdó), de Clint Eastwood. A més, aquest llargmetratge, el segon western dels Coen i la seva segona adaptació d'una novel·la, ha rebut deu nominacions de l'Acadèmia, entre ells el de Millor Pel·lícula, Millor Actor principal i Millor Director.

"Sempre esperes que les pel.lícules que fas funcionin. Sabíem que aquesta podia arribar a un públic ampli i que tenia potencial. Però mai estàs segur del tot. Mai pots predir què passarà", va explicar Joel Coen.

Ethan Coen, que normalment apareix com a productor dels treballs de tots dos encara que comparteixen tasques, ha afegit en aquest sentit que els va atreure l'argument "simple" del llibre homònim de Charles Portis en què es basa el llargmetratge, així com els protagonistes, de caràcter "molt realista ". "Ens va enganxar el llibre", va corroborar Joel Coen.

La pel·lícula relata la història d'una nena de 14 anys, Mattie Ross (la debutant Hailee Steinfield) que, per venjar la mort del seu pare a mans d'un delinqüent, organitza una cacera per territori salvatge en què s'enrolen l'agent federal alcoholitzat Rooster Cogburn (Jeff Bridges) i LaBoeuf, un ranger texà (Matt Damon).

"Ens va agradar per la història i va succeir que era un western, que havia de ser un western, però nosaltres no ho anàvem buscant", va apuntar Joel Coen.

Els dos cineastes coincideixen a més a subratllar que per a ells no va suposar cap pressió el fet que el 1969 es rodés una primera adaptació del llibre True grit (Valor de llei), per la qual John Wayne va obtenir un Oscar com a millor actor principal.

"No ha suposat cap repte (saber que hi havia ja una altra pel·lícula). Volíem rodar la història que estava en aquest llibre. Res més", va assenyalar Ethan Coen.

La seva versió, que no pot titllar de remake, és més tèrbola, més dramàtica, i amb unes dosis còmiques molt més concises, a més d'optar pel final de la novel·la.

Joel Coen, per la seva banda, ha afegit que la seva única pretensió era "ser fidels al llibre", amb l'autor van estar en contacte.

Ethan Coen ha destacat que el llibre aportava tants detalls a la trama sobre "l'època" i "els llocs", que l'autor havia realitzat una investigació tan exhaustiva, que una història similar difícilment podria haver sortit directament d'ells. "No vam tenir interès a deixar la nostra empremta", va afegir Joel Coen.

Sobre el paper de la jove que busca venjança, el director va reconèixer que és l'única "veritablement madura" del trio protagonista, que és la que "supervisa" la caça del facinerós, mentre que els dos suposats adults "es barallen com nens" entre si."El seu personatge no va ser el que ens va portar a rodar la pel lícula, però resultava molt atractiu explicar la història d'aquesta noia de 14 anys", va afirmar Joel Coen.

stats