ARA Llegim
Cultura 05/04/2014

Santa Coloma de Farners esdevé capital vinyoliana amb el primer Festival Domini Màgic de Poesia

El certamen, que ha començat aquest divendres i tindrà lloc fins al 6 d'abril, suposa el tret de sortida de l'Any Vinyoli a Catalunya

Acn
2 min
Un moment de la presentació dels actes del Festival Domini Màgic de Poesia de Santa Coloma de Farners / ACN

Santa Coloma de FarnersEl Festival Domini Màgic de Poesia, que se celebrarà fins al 6 d'abril a Santa Coloma de Farners, homenatjarà l'obra i la figura del poeta Joan Vinyoli, considerat un dels més importants de la literatura catalana contemporània. A més suposa el tret de sortida dels actes que es dediquen aquest any al poeta a Catalunya. L'alcalde de Santa Coloma ha destacat "la sort" del municipi d'estar vinculats a "dos grans poetes", Salvador Espriu "per naixement" i Joan Vinyoli, que va estiuejar a la ciutat gironina quan era adolescent". De la seva banda, el comissari de l'Any Vinyoli, Jordi Llavina, ha destacat que Santa Coloma es converteix aquest any en "la capital vinyoliana per excel·lència".

El cartell del Festival Domini Màgic de Poesia és un quadre de l'artista Josep Maria Fontanet que destaca elements de la natura de Santa Coloma com són les alzines sureres. Fontanet ha explicat que "un dels elements més significatius de la poesia de Vinyoli són les alzines sureres i cada vegada que escolto parlar de Domini Màgic em bé al cap el sotabosc i per això vaig triar aquest quadre per al cartell ja que és molt vinyolià".

Càtedra Joan Vinyoli

La relació de la ciutat amb el poeta queda palesa a la Casa de la Paraula, que acull la seu de la Càtedra Joan Vinyoli de Poesia Contemporània i l'Espai Vinyoli. En aquest espai hi ha el llegat que els fills del poeta Vinyoli van fer a Santa Coloma amb llibres, prop de 5.000 documents o el mobiliari del seu despatx. L'any 2004 es va organitzar el primer Simposi Internacional Joan Vinyoli i aquest 2014 es farà el segon.

Durant aquests dies passaran per Santa Coloma veus com la de Maria del Mar Bonet o Xavi Múrcia que oferiran concerts amb poemes musicats de Joan Vinyoli. Maria del Mar Bonet, farà l'estrena de la "La Veu del Mar" que porta el mateix títol del poema que Vinyoli va dedicar a la cantant mallorquina.

També s'acostarà l'obra vinyoliana als infants amb diverses activitats que s'han programat i s'han organitzat jams poètiques ens bars de la ciutat. Una fira de poesia, la presentació de la revista "Poetari" i l'exposició "Cridats per Vinyoli", són activitats que complementaran el Festival Domini Màgic de Poesia.

stats