Cultura 04/05/2016

Combatre el malbaratament des del disseny: el FAD organitza un banquet sostenible per a 900 comensals

El dinar de l'11 de juny serà un dels principals actes del FADFest

Agències
2 min

BarcelonaEl FAD ha convocat un "banquet popular, suculent i sostenible" per a 900 comensals l'11 de juny com a punt àlgid del VI FadFest, el festival barceloní que aquest any vol combatre el malbaratament alimentari des del disseny, ha explicat aquest dimecres una de les comissaries del projecte, Eva Serrats.

La iniciativa, batejada com a 'Assaig general: menjar, emergència, sostenible i disseny', vol ser una demostració que es poden reduir les emissions del planeta a través de petits gestos per evitar llençar menjar i comprar fruites i verdures de proximitat, entre d'altres. "Fer un àpat sostenible és un procés que literalment va començar plantant enciams", ha subratllat Serrats, que ha explicat que hi haurà una degustació d'enciams procedents de diferents horts de proximitat, dels quals s'explicarà la història que hi ha darrere de cada planta.

"Posarem a prova Barcelona des del punt de la sostenibilitat alimentària", ha dit el comissari Daniel Cid, que ha subratllat que es tracta d'un projecte d'autoria compartida que ha implicat pagesos, tècnics, mercats, veïns, cuiners, cooperatives de consum i activistes.

La jornada, que tindrà un menú signat per Ada Parellada i Sergi de Meià, transcorrerà com una performance que començarà amb una rua de 'bici-cubes', que transportaran aigua de les fonts "per reivindicar que l'aigua no ve de l'aixeta". El dia abans es recolliran els aliments sobrants de mercats i de Mercabarna per salvar-los del "corredor de la mort" en paraules de Parellada, que ha garantit un menú extremadament saborós. Des de la Plataforma Aprofitem els Aliments, Paco Muñoz ha recordat que un terç de la producció alimentària mundial no arriba als plats i acaba als abocadors: "L'acció va més enllà de salvar aliments, és per salvar el nostre planeta".

En nom de la Fundació Alícia, Jaume Biarnés ha apoderat els consumidors per aconseguir canvis reals en consum de fruites i verdures de proximitat, i ha observat que durant els últims 20 anys s'han perdut la meitat dels pagesos, i dels que queden un 40% tenen més de 65 anys. "O redissenyem el món o acabarem amb nosaltres mateixos", ha destacat el comissari Daniel Cid, que ha afegit que aquesta acció de disseny efímer vol ser un mirall de bones pràctiques, que seran avaluades en una acció científica que acompanyarà l'activitat, que prendrà el pols dels barris de Fort Pienc, Clot, Poblenou i Sagrada Família.

stats