Cultura
Cultura 05/08/2012

Carles Duarte, president del CoNCA: "L'augment de l'IVA és una invitació a no anar al teatre ni al cinema"

Des del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts també es defensa una nova Llei de Mecenatge similar a la francesa

Efe
2 min
El nou CoNCA

BarcelonaEl president del Consell Nacional de la Cultura i els Arts (Conca), Carles Duarte, s'ha mostrat totalment contrari al "radical" augment de l'IVA en el sector cultural, que considera com "una invitació contundent" a deixar d'anar al cinema i al teatre.

Respecte l'augment de l'IVA per als espectacles, que passarà del 8% al 21%, diu: "No entenc per què s'ha pres aquesta mesura". "Quan penses en les motivacions, no et vénen idees gaire encoratjadores. Per què fer mal a diferents professions que ja tenen una situació francament precària?", es pregunta. "Em preocupen els actors o els músics, gent que no pot viure de l'aire, que no són multimilionaris, que mengen com tothom. Un home que toca una viola de gamba en una orquestra no és un milionari", afirma.

Llei de mecenatge

Carles Duarte assenyala que és necessària "com l'aire que respirem" una nova Llei de Mecenatge davant la reducció dels pressupostos públics en matèria de cultura, amb què tampoc es mostra d'acord. En aquest sentit, subratlla que, encara que la situació sigui "delicada i complexa, no es pot tractar la cultura com un fet secundari. En moments en què sembla que tot s'enfonsa, la sortida està en el fonament del que som, la nostra cultura, la nostra educació".

A més, aposta per una aliança entre el sector públic i el sector privat. "Ens hi juguem tots massa i si hi ha diners des de l'empresa privada que pugui anar a la Cultura, doncs que hi vagin".

Partidari del model francès amb incentius fiscals d'entre el 60% i el 70%, el president del Conca avisa que és necessari que la llei s'aprovi el més ràpidament possible davant el fet que "les reduccions dels pressupostos públics en l'àmbit cultural posen la pell de gallina. O es facilita el moviment de l'aportació privada o aquest país no el coneixerem", adverteix.

stats