Cinema
Cultura 11/11/2014

Els creadors de Blacksad, Premio Nacional de còmic

El premi reconeix el treball de Juan Díaz Canales i Juanjo Guarnido a 'Amarillo', el cinquè àlbum de la sèrie del detectiu felí John Blacksad

Ara
2 min

BarcelonaEl madrileny Juan Díaz Canales i el granadí Juanjo Guarnido han guanyat el Premio Nacional de còmic 2014 pel seu àlbum 'Amarillo', el cinquè de la sèrie protagonitzada pel detectiu John Blacksad. El jurat ha justificat l'elecció de l'obra "per ser un 'tebeo' de qualitat sense fronteres, carregat de referències culturals i una òptima execució". El premi, continua el jurat, vol ser un reconeixement "al còmic fet per al gran públic". El Premio Nacional de còmic està dotat amb 20.000 euros i distingeix la millor obra publicada al llarg del 2013 en qualsevol de les llengües de l'estat.

Díaz Canales i Guarnido, respectivament guionista i dibuixant, van crear la sèrie 'Blacksad' el 2001 i des d'aleshores no han parat de recollir premis. 'Un lugar entre las sombras', el primer volum, va guanyar el premi a la millor obra del Saló del còmic de Barcelona. El segon volum, 'Artic-Nation', es va endur el premi Harvey al millor àlbum del 2005 i el premi al millor dibuix i el premi del públic del prestigiós Festival d'Angouleme. El tercer volum, 'Alma roja', va tornar a guanyar el premi a la millor obra del Saló del còmic i el quart, 'El infierno, el silencio' es va endur els Einer a la millor publicació internacional i el millor artista.

Arran dels premis Eisner conquerits el 2013 va esclatar una polèmica quan els responsables de Marca España es van referir als èxits de Díaz Canales i Guarnido com a propis. En el seu Facebook, Díaz Canales va rebutjar el seu nom fos associat a l'organisme oficial en una dura carta en què afirmava que "ser espanyol" li provocava sentiments de vergonya, impotència i infinita indignació" i que no es podia estar orgullós d'un país que "nega als seus ciutadans drets elementals com són un habitatge digne, sanitat i educació". "Facin el favor de trucar-me quan hagin arreglat la casa, la gent pugui aspirar a una feina digna, les institucions recobrin la seva funció i l'ètica torni a tenir més valor que els diners".

'Blacksad' segueix les aventures del detectiu John Blacksad. La sèrie està ambientada en els Estats Units posteriors a la Segona Guerra Mundial i, a més de manegar moltes influències del gènere negre, té la particularitat que tots els personatges són animals antropomòrfics començant pel mateix Blacksad, que és un felí.

stats