Cultura 19/05/2021

La Cubana es treu la dentadura postissa

Una exposició amb les seves "andròmines" a Sitges celebra els 40 anys de la companyia

2 min
L'exposició que estan muntant de La Cubana

BarcelonaEls espectadors sempre hem sabut que els muntatges de La Cubana passaven a sobre de l'escenari, però sobretot a baix, lluny dels focus, entre el públic, i també –intuíem– rere les bambolines. Ara, per fi, més de quaranta anys després de la fundació, la companyia ha decidit ensenyar els seus secrets en una exposició, Un viatge del 'no res' al 2021, que es podrà veure del 17 de juny al 26 de setembre a Sitges, el municipi on Jordi Milán i Vicky Plana van fundar el grup el 1980 amb vocació amateur, tot i que ja es va professionalitzar al cap de tres anys. Han arribat a fer 12.000 representacions en 200 teatres i calculen que els han vist 5 milions d'espectadors.

La Cubana ha agafat totes les "andròmines" del seu magatzem de l'Hospitalet de Llobregat i les ha empaquetat en vint camions en direcció al Garraf: aquelles dentadures postisses, aquelles perruques, aquells vestits de l'Estrellita Verdiales, cartells, fotografies i fins i tot una part del pis de la popular sèrie Teresina SA es podran veure en una mostra que "no serà convencional ni de disseny minimalista", ha avançat aquest dimecres el director, Jordi Milà. La idea era celebrar els quaranta anys del primer espectacle, Els vicis capitals, però el coronavirus va fer ajornar l'exposició, que s'ha reprès un any després en un Miramar Centre Cultural ocupat ara per les plomes i la "fantasia". "Com que som uns escombriaires de mena i ho guardem tot, ara podem fer una exposició gens a l'ús en la qual explicarem la nostra història a partir de les escenografies, el vestuari i els vídeos", ha dit Milán. Per recordar títols mítics com Cómeme el Coco, Negro (1989), Cegada de amor (1994), Mamá quiero ser famoso (2003) i la més recent, Campanades de boda (2012).

Materials de l'exposició de La Cubana que es veurà a Sitges amb Jordi Milán a la dreta

L'exposició, a banda d'anècdotes –com ara per què es diuen La Cubana, les seves actuacions més especials, els seus famosos programes, músiques i coreografies, i el qui és qui dels seus integrants al llarg dels anys; noms com Mont Plans, Mercè Comas, Anna Barrachina, José Corbacho i Santi Millán–, també vol donar a conèixer "una manera de fer, sempre artesanal, apresa del teatre d'aficionats que sempre reivindiquem". Un segell que basen en l'observació del carrer, la recreació de situacions quotidianes, sempre amb clau d'humor i buscant la participació del públic. L'exposició vol ser una mena d'immersió cubanera i també es podrà olorar, escoltar i tocar. Tanmateix, a causa dels protocols covid, l'entrada serà de pagament (6 euros) i amb reserva prèvia. Com a activitats paral·leles, cada dimarts el Casino Prado projectarà espectacles de La Cubana i el Cinema Retiro acollirà, cada dijous, tres capítols diferents de la sèrie televisiva de les Teresines SA.

stats