Cultura 23/06/2021

'La filla del mar': l'altre musical 'marítim' de Guimerà

La Barni Teatre treu la pols al clàssic amb les veus de Toni Viñals, Mariona Castillo i Arnau Puig al Teatre Condal

Ara
2 min
'La filla del mar' de La Barni Teatre al Condal

BarcelonaPotser Mar i Cel s'ha endut la fama com el musical per excel·lència d'un clàssic català com Àngel Guimerà, però La Barni Teatre vol demostrar que hi ha vida més enllà del vaixell de Dagoll Dagom. La companyia presenta divendres al teatre Condal la versió musical de La filla del mar, del mateix Guimerà, adaptada per Jaume Viñas, amb música de Marc Sambola i dirigida per Marc Vilavella.

La companyia defensa la "vigència absoluta" d'un text en el qual s'aborden temes com l'acceptació del diferent, la por al desconegut o a la identitat, a partir d'un triangle amorós protagonitzat per l'Àgata, la Mariona i en Pere Màrtir. L'Àgata va ser rescatada d'un naufragi quan amb prou feines tenia cinc anys i ha crescut en un poble de la costa, rebutjada pels veïns a causa dels seus orígens, de manera que només troba refugi al mar.

La Barni fa una adaptació que "treu la pols" al clàssic i acosta l'obra del 1899 al públic d'avui però sense portar-la "a aspectes excessivament contemporanis". L'acció succeeix en una "espècie de no-lloc, que pot ser l'Empordà o la Barceloneta" buscant una "neteja del llenguatge arcaic", explica Viñas. Per a ell, autors com Guimerà són "els nostres Shakespeares, als quals hem d'estimar moltíssim, perquè podem trobar-hi coses boníssimes", una idea que secunda el director del Grec, Francesc Casadesús, que creu que és una obra ideal per a escoles "perquè explicar Guimerà a través d'un musical és la forma més amena d'aprendre'l".

"Aquí, la contundència, la potència i els focs artificials estan posats en la història i en el virtuosisme dels intèrprets, no necessitem amagar res darrere d'un vaixell", diu Marc Sambola. Els actors són Clara Solé, Toni Viñals, Mariona Castillo, Xavi Casan, Candela Díaz, Gracia Fernández, Irene Jódar, Albert Mora, Arnau Puig i el mateix Sambola. La filla del mar estarà en cartell fins al 4 de juliol, farà gira i tornarà al Condal.

stats