Patrimoni
Cultura 19/01/2021

Cunit reconstrueix un búnquer de la Guerra Civil

L'espai exposa elements militars i es complementa amb un audiovisual

Ara
2 min
Detall d'una màscara antigas de la Guerra Civil exposada al búnquer reconstruït a Cunit

BarcelonaL'Ajuntament de Cunit i la Universitat de Barcelona han reconstruït parcialment el búnquer d'aquest municipi. "Volem que s'entengui, se sàpiga i es conegui com van funcionar les fortificacions", apunta a l'ACN el regidor de Patrimoni, Jaume Casañas, que destaca que Cunit és l'únic poble que ha museïtzat la història dels búnquers de tot el litoral penedesenc. L'espai exposa diversos elements militars visitables des de l'exterior, complementats amb un audiovisual en quatre idiomes. Quan el covid-19 ho permeti, també està previst oferir visites guiades.

Del fortí original de Cunit, a peu de platja, en quedaven ben poques ruïnes i cap element que permetés identificar-les. Una situació d'oblit que el consistori es va proposar remeiar aprofitant la construcció de l'últim tram del passeig marítim.

Casañas recorda que, des de Sitges fins al Vendrell, són nombroses les restes de fortificacions que hi ha a les platges. La majoria, però, pràcticament engolides per l'aigua i la sorra. Amb la reconstrucció d'una de les dues galeries del fortí de Cunit, el municipi relata com van actuar tots aquests punts de defensa d'una manera "virtual" i immersiva al mateix temps.

Defensar-se davant un atac per mar

"No només hem reconstruït el búnquer, sinó que també l'hem reinterpretat perquè tothom pugui entendre què succeïa en aquestes construccions", apunta Casañas, tot lamentant que la pandèmia ha retardat l'obertura de l'espai –finançat amb 58.000 euros–. Des de la Universitat de Barcelona, el catedràtic de didàctica de les ciències socials Francesc Xavier Hernández assegura que crear aquest espai "ha sigut tot un repte". Hernández recorda que els fortins de la costa penedesenca estaven dissenyats per tenir capacitat de resposta davant un eventual desembarcament de les tropes franquistes establertes a Mallorca. Al final, però, aquests búnquers van tenir un efecte dissuasiu, ja que mai va arribar aquest atac per mar.

Tot i que al final els soldats dels fortins no van haver de respondre a cap desembarcament, Hernández recorda que també van convertir-se en importants punts de guaita dels atacs aeris. "Ajudaven a controlar qualsevol amenaça", subratlla, mentre explica que l'organització republicana contra els atacs feixistes va ser "molt potent".

"Tota la costa ha quedat coberta per fortins diversos, però és un patrimoni en un estat de conservació molt desigual", lamenta Hernández, que celebra la possibilitat d'haver creat aquest petit museu al mig del litoral penedesenc.

"Catalunya va respondre a l'agressió des de Mallorca amb una organització molt forta, tant amb refugis antiaeris com amb elements defensius com aquest de Cunit. Es va plantar cara amb una contundència important", insisteix, anhelant que l'espai es converteixi en un punt d'atracció turística per poder posar en valor un patrimoni "que ha de contribuir que la ciutadania sigui conscient del seu passat".

stats