Art
Cultura 30/06/2022

Daniela Ortiz demana al Reina Sofia que retiri la seva obra perquè el museu va acollir un acte de l'OTAN "amb el 'Guernica' de fons"

L'artista peruana considera "aberrant" que uns mandataris que "decideixen imposar la guerra" facin servir el quadre de Picasso

1 min
Les esposes dels líders polítics que assisteixen a la cimera de l'OTAN al Museu Reina Sofía davant el 'Guernica'

BarcelonaL'artista Daniela Ortiz ha reclamat als responsables del Reina Sofia que retirin la seva obra de la col·lecció perquè el museu va permetre "la celebració d'un acte polític en el marc de la cimera de l'OTAN utilitzant el Guernica com a teló de fons", com es pot llegir en una carta que Ortiz ha enviat al museu. Concretament, l'artista demana que despengin la seva obra Castas blancas "com més aviat millor" perquè considera "aberrant" que unes "figures polítiques que decideixen imposar la guerra global" facin servir "una obra realitzada en resposta a un bombardeig" com és la creació de Picasso.

L'artista peruana considera que amb aquesta cimera l'OTAN "ha fet un pas més en l'escalada de militarització i la generació de guerres i conflictes" després d'assenyalar la Xina "com una amenaça". "En aquesta cimera, celebrada dies després de la matança que va prendre la vida d'almenys 37 migrants, es tensiona encara més el conflicte bèl·lic a l'est d'Europa amb l'entrada de Suècia i Finlàndia a l'OTAN", lamenta Ortiz. I al mateix temps critica que el govern espanyol, presidit per Pedro Sánchez, "hagi aconseguit que l'OTAN incorpori com a amenaça híbrida els anomenats fluxos migratoris". "Aquesta decisió enfortirà encara més la militarització de la frontera i la mortal violència contra la població migrant", adverteix l'artista.

Des del Reina Sofia afirmen que ni els conservadors de la col·lecció ni el patronat encara no han pres cap decisió. Un portaveu del museu ha recordat que el Reina Sofia mostra "respecte" per la postura de l'artista, que "està en el seu dret d'expressar-se lliurement".

stats