Crítica de dansa

Doble intensitat emocional amb l'espectacular dansa taiwanesa

Brillant programa doble al Mercat de les Flors amb 'Floating flowers' i 'Beings'

2 min
Una imatge de l'espectacle 'Floting flower', de la companyia taiwanesa B.Dance.
  • Coreografia Po-Cheng Tsai
  • Ballarins Ming-Hsuan Liu, Chen-Ning Chang, Shu-Han Yeh, Chieh-Wen Liu, Chien-Chih Chang, Li-An Lo, Ho-Chien Chang, Yu-Hung Wang
  • Coreografia i interpretació: Yeu-Kwn Wang. / Interpretació Lee Yin-Ying

La dansa de Taiwan ha estat la protagonista aquest cap de setmana al Mercat de les Flors amb dues companyies que actuaven en sessió contínua en homenatge a les seves tradicions ancestrals. Amb un commovedor espectacle de tan sols 35 minuts, el coreògraf i ballarí Wang Yeu-kwn i la seva companya Lee Yin-ying van obrir la vetllada amb Beings, una peça reflexiva i íntima, magníficament ballada, que homenatja l’antiga tradició de l’escriptura xinesa sobre el paper d’arròs. Wang apareix a l’escenari carregant una immensa bola de paper que a poc a poc pren vida. La magnífica il·luminació focalitzada en el paper crea ombres i figures que desperten la imaginació del públic fins que en surt la ballarina com la papallona de la crisàlide. Beings és un pas a dos de contactes íntims, es balla en poc més d’un metre quadrat i a càmera lenta, i les formes que extreuen els dos cossos són imaginatives, com el canvi de samarreta entre tots dos, el dibuix en què ella el converteix a ell, l’explosió de blanc i negre en una escena de bellesa incorpòria o el palíndrom final en què ell queda atrapat en la crisàlide. Beings convida a somiar.

Radicalment oposat és el multipremiat Floating flowers de B. Dance que, tot i parlar de tradicions, ho fa a ritmes frenètics. Som al Festival dels Morts, una celebració budista taiwanesa que allibera els esperits que s’amaguen dins uns fanals flotant en aigua, representats aquí per vuit ballarins vestits amb mirinyac-tutú blanc. El coreògraf Po-Cheng Tsai combina els moviments de la dansa tradicional xinesa, les arts marcials i la dansa occidental clàssica –remet a El llac dels cignes, també fantasmes flotants– i contemporània. 

Floating flowers és un espectacle emocional, que crea tensions, terriblement físic, interpretat per uns ballarins de tècnica impressionant que es mouen convulsivament en una dansa sense pauses i moviments sincopats combinada amb tocs d’humor i idees coreogràfiques imaginatives, com la fusió de dos ballarins en un de sol creant gegantins fantasmes de moviments impossibles, cossos sinuosos que es dobleguen o es mouen espasmòdicament impulsats per la música de Rockid Lee i que deixen l’espectador hipnotitzat.

I com que el Festival dels Fantasmes també s’anomena el Festival dels Fantasmes Famolencs, a la sortida, el Mercat de les Flors va oferir una taula plena de delícies gastronòmiques xineses amb què homenatjar els nostres ancestres.

stats