Cultura 18/07/2018

Nova victòria judicial de ‘Fariña’

Després de tres mesos i mig de segrest de l’assaig sobre el narcotràfic a Galícia del periodista Nacho Carretero, es desestima la demanda presentada per l’exalcalde del municipi d’O Grove

Jordi Nopca
3 min
El periodista Nacho Carretero assistia dijous al judici per la demanda d’un alcalde gallec.

BarcelonaLa jutge Mercedes Galindo ha desestimat la demanda de l’exalcalde del municipi d’O Grove José Alfredo Bea Gondar contra l’autor de Fariña, Nacho Carretero, i els editors de l’assaig sobre el narcotràfic a Galícia, Libros del K.O. La sentència representa la segona victòria judicial del periodista i l’editorial, després que el 22 de juny l’Audiència Provincial de Madrid aixequés el segrest cautelar del llibre, actiu des de principis de març.

Fariña, un dels grans èxits de no-ficció dels últims anys, del qual s’han venut més de 40.000 exemplars des que va ser publicat el 2015 i que ha motivat la sèrie homònima -emesa entre el febrer i el maig-, va tornar a ser motiu d’actualitat a finals de febrer d’enguany quan la jutge Alejandra Fontana, del jutjat de primera instància i instrucció número 7 de Collado Villalba, va ordenar el segrest cautelar de l’assaig a conseqüència de la denúncia de José Alfredo Bea Gondar per injúries i vulneració del seu honor. Al llibre, Carretero menciona Bea Gondar només en dues ocasions per la seva relació amb el narcotràfic, però la jutge ha determinat que tant l’assaig com les diverses manifestacions públiques de l’autor són “verídiques”, fruit “d’una important tasca d’investigació”, i que en cap cas s’han traspassat els límits del dret a la informació i a la llibertat d’expressió.

Un polític i el tràfic de drogues

A conseqüència de la sentència, l’exalcalde d’O Grove ha sigut condemnat a pagar els costos del judici. Bea Gondar exigia 500.000 euros d’indemnització pels suposats atacs a l’honor de Nacho Carretero, que a Fariña explica els vincles del polític amb el tràfic de drogues. En un primer judici, Bea Gondar havia sigut absolt dels càrrecs de narcotràfic, però l’Audiència Nacional el va considerar més tard culpable. Finalment, aquesta sentència va ser revisada pel Tribunal Suprem, que el va absoldre dels càrrecs de tràfic de drogues però en canvi el va condemnar per blanqueig de diners procedents del narcotràfic.

En una entrevista a l’ARA la setmana passada, Nacho Carretero feia referència a l’episodi del segrest del llibre: “Ell tenia tot el dret de demandar-nos, només faltaria -va explicar-. El problema va ser que, acceptant la demanda cautelar, Fariña ha quedat fora del mercat durant gairebé quatre mesos, i s’ha perdut Sant Jordi i la Fira del Llibre de Madrid”. L’autor va recordar també que “a mesura que la bola de neu es va anar fent grossa” ell se’n va voler “mantenir a distància”. “Vaig perdre el control del meu propi assaig perquè va coincidir amb la persecució de Valtonyc i l’escàndol de l’obra que es va retirar d’Arco -afegia-. Encara que la nostra demanda era per vulneració del dret a l’honor, Fariña s’ha acabat convertint en una eina política i contra la censura”.

Des del retorn a les llibreries a finals de juny, l’assaig del periodista gallec s’ha enfilat a les primeres posicions de llibres de no-ficció més venuts a Espanya. Navona n’acaba de publicar la traducció catalana, que aquesta setmana també s’ha enfilat fins al segon lloc del pòdium. “Aquest màrqueting involuntari potser ajuda, però el mal que s’ha fet ha sigut greu a dos nivells -va dir Carretero-: l’anímic, perquè frustra molt que prohibeixin la teva feina, i també l’editorial, que ha vist com el llibre quedava fora de circulació mentre s’emetia la sèrie de televisió”.

stats