"La veritat sobre Lorca està amagada a 20 centímetres sota terra"

Víctor Fernández justifica la denúncia perquè s'investigui el parador de les restes del poeta

"La veritat sobre Lorca està amagada a 20 centímetres sota terra". El periodista barceloní Víctor Fernández veu més a prop la possibilitat de descobrir d'una vegada per totes on són enterrades les restes mortals de Federico García Lorca després d'haver investigat sobre la controvertida qüestió durant més de deu anys. Fernández integra l'equip que avui ha presentat una denúncia al jutjat d'instrucció de Granada i dues instàncies a la Subdelegació del govern espanyol a Andalusia i a la delegació del govern de la Junta d'Andalusia a Granada. Els documents fan referència a les circumstàncies de l'"execució" del poeta i sol·liciten el compliment del deure d'investigació, després de la desaparició dels ossos humans a l'indret on Federico García Lorca va ser assassinat. Signa la denúncia Nieves García Catalán, germanastra de la neta del mestre republicà Dióscoro Galindo, assassinat al costat de l'escriptor Federico García Lorca i dels anarquistes banderilleros Francisco Galadí i Joaquín Arcollas, així com Eduardo Ranz Alonso, l'advocat de Víctimas del Valle de los Caídos, que va aconseguir tirar endavant l'exhumació de Francisco Franco.

Cinc enigmes al voltant de García Lorca

La denúncia representa un capítol més en una llarga i complexa història d'investigació per determinar on són enterrades les restes de l'autor de La casa de Bernarda Alba. Un dels elements que presenta la denúncia és una entrevista que va fer Víctor Fernández el 2019 amb José Antonio Valdivia Gómez, diputat d'obres i serveis de la Diputació de Granada. Valdivia Gómez hi explica que va tenir a les mans un fèmur que van trobar els operaris mentre feien obres al parc Federico García Lorca el 1986. "El van trobar on és la font del parc, i fins i tot van posar un distintiu per marcar l'indret", comenta el periodista. "El problema és que les recerques que s'han fet posteriorment, encapçalades pel ministeri de Justícia, al·leguen que no hi han trobat res, però resulta que l'informe és secret i no han buscat justament sota la font, on tot apunta que són enterrades sota una capa de ciment".

D'altra banda, el febrer del 2014 un jardiner va trobar unes restes humanes, concretament un crani, en una urbanització a Alfacar, on suposadament els operaris havien llençat les restes que havien trobat al parc el 1986. Tot i que la família de Lorca no s'ha involucrat en la recerca de les restes del seu il·lustre avantpassat, sí que està disposada, segons apunta Fernández, a comparar l'ADN de les restes trobades a la urbanització amb les del poeta per poder determinar si coincideixen.

Nieves García Catalán, germanastra de la neta de Dióscoro Galindo, presenta ara aquesta denúncia que compta amb el suport també de l'hispanista i expert en la vida de Federico García Lorca, Ian Gibson. "Creiem que ara tenim els elements bàsics per denunciar els errors comesos en les investigacions anteriors i demanem que s'excavi tant a la font del parc com a la zona de la urbanització d'Alfacar on se sap que hi ha restes humanes", assegura Fernández.

La denúncia considera que "Lorca representa el mal humà i cultural que va suposar aquella bogeria anomenada franquisme". I afegeix: "La societat espanyola no ha tingut encara l'oportunitat de donar sepultura digna a l'andalús més internacional en les lletres espanyoles i andaluses".