Cultura 29/12/2014

Es descobreix el laboratori nuclear de Hitler

El laberint de túnels, construït per 40.000 presos dels camps de concentració, hauria estat utilitzat per crear i desenvolupar la bomba atòmica

Ara
2 min
El complex subterrani és molt proper al camp de concentració nazi de Mauthausen / HERWIG PRAMMER (REUTERS)

BarcelonaUn laberint de túnels subterranis formaven el laboratori utilitzat pels nazis a les acaballes de la Segona Guerra Mundial que s'hauria utilitzat per crear i desenvolupar la bomba atòmica. La descoberta es va fer la setmana passada a la localitat austríaca de Sankt Georgen an der Gusen. La construcció, de 75 hectàrees, és molt a prop de la fàbrica Bergkristall, on es va crear el Messerschmitt Me 262, el primer avió de caça a reacció.

Segons l''International Business Times', la descoberta ha estat liderada per Andreas Sulzer, documentalista austríac, que va iniciar la investigació després dels alts nivells de radiació trobats a la zona. Juntament amb un equip d'historiadors, Sulzer va començar a investigar-ho i va trobar pistes, com un dietari d'un físic austríac que va ser reclutat pels nazis. En declaracions a 'The Sunday Times', Sulzer diu que el lloc és "segurament la planta de producció d'armes més gran del Tercer Reich".

Els experts suggereixen que el complex està connectat al camp de concentració de Mauthausen, a poca distància. L'equip d'investigació està en procés d'eliminar terra dels túnels i les plaques de granit que cobrien l'entrada. En l'excavació s'hi han trobat cascos de les SS i altres objectes pertanyents a autoritats nazis. La policia, però, ha aturat les obres de recerca per falta de permisos d'investigació en espais històrics, tot i que Sulzer ha declarat que les feines de recerca estaran acabades en un mes.

"Alguns presoners dels camps de concentració d'Europa van ser triats per les seves habilitats especials –físics, químics i altres experts– per treballar en aquest projecte monstruós, i els devem a les víctimes descobrir el lloc i revelar la veritat", ha afegit Sulzer. En la recerca sobre la creació de la bomba atòmica per part de Hitler, Sulzer ha trobat proves d'un projecte secret dirigit pel general de les SS Hans Kammler. En la investigació també s'ha descobert que el 1944 un total de 40.000 reclusos dels camps van ser traslladats a Sankt Georgen per a la construcció dels túnels secrets, 20.000 dels quals van morir-hi. Després de la guerra, però, Àustria va tapar tots aquests búnquers subterranis amb formigó, una obra que va costar al govern el que avui equivaldria a 13 milions d'euros.

stats