Protestes als museus
Cultura 13/11/2022

Dues activistes tiren un líquid negre a la vitrina d'una mòmia faraònica del Museu Egipci de Barcelona

Al final de la 'performance' han demanat que el centre truqués als Mossos

ARA
2 min
Protesta de dos militants de Futur Vegetal, que aquest diumenge han banyat amb "petroli" fals la al Museu Egipci de Barcelona

BarcelonaEls atacs contra museus no paren. Avui diumenge li ha tocat al Museu Egipci de Barcelona: dues activistes militants de Futur Vegetal "han banyat" amb un líquid que simulava el petroli la vitrina que protegia la rèplica d'una mòmia faraònica. Les activistes també han tacat una paret amb el que han anomenat "petroli i sang" i han penjat una pancarta on es podia llegir: "+2,5 ºC Justícia Climàtica. COPca-Cola'". A través d'un comunicat, les activistes han assegurat que l'atemptat era en protesta contra la COP27, la cimera climàtica de les Nacions Unides que se celebra aquests dies a la ciutat egípcia de Xarm el-Xeikh, perquè consideren que està patrocinada per Coca-Cola, "una multinacional que és la contribuïdora mundial més gran a la contaminació amb plàstics". Les dues activistes també han assenyalat que l'augment de la temperatura provocarà "un clima inestable i greus conseqüències a tot el planeta". Una de les activistes ha afirmat que "ja no aguantem més que els governs es facin un rentat d'imatge amb la COP per enganyar la població, sense prendre cap mesura real".

Un portaveu del Museu Egipci ha explicat que havien reforçat la seguretat les últimes setmanes, però les activistes "sabien molt bé què feien, han anat molt de pressa i han acabat tirant el líquid a la vitrina i a la paret". El museu ha hagut de tancar la sala afectada i encara no ha fet un càlcul dels possibles danys. Les mateixes activistes han demanat al museu que truquessin als Mossos quan han acabat la performance.

Quan hi han arribat els agents, les activistes s'han desenganxat de les vitrines sense que es produïssin detencions. Tanmateix, el museu té previst presentar una denúncia per danys. Les activistes han arribat al museu acompanyades de mitja dotzena de persones i d'un fotògraf. Futur Vegetal es presenta a si mateix com un moviment adscrit a Extinció i Rebel·lió Científica i té com a objectiu resoldre la crisi climàtica a través de l'adopció d'un sistema agroalimentari basat en les plantes. Tenen seguidors en una setantena de països i en formen part uns 1.140 grups locals. Volen que es digui "la veritat sobre la urgència de la crisi climàtica, que es redueixin dràsticament les emissions i que es posin en marxa assemblees ciutadanes per prendre decisions", a més de defensar "la desobediència civil".

El 5 de novembre, dues activistes del mateix moviment van fer una acció al Museu del Prado de Madrid: es van enganxar les mans als marcs dels quadres de Francisco de Goya La maja vestida i La maja desnuda. També s'han fet accions a la National Gallery de Londres, al Museu Barberini de Potsdam i al Palau Bonaparte de Roma. La d'avui és la primera en un museu català.

stats