Cinema
Cultura 11/09/2021

El fan número 1 de 'Dune' viu a Barcelona

Vicenç Botella és col·leccionista de tot el que envolta la saga i està impulsant el projecte d'un museu de ciència-ficció a la ciutat

2 min
Vicenç Botella Sancho amb la seva col·lecció sobre 'Dune'

BarcelonaHi ha novel·les que t'estimes amb una passió fora del normal, que encenen un foc que no s'apaga quan n'acabes l'última pàgina i van passant els dies. És el que li va passar a Vicenç Botella Sancho (Barcelona, 1976) amb el Dune de Frank Herbert. La va llegir amb 19 anys i “ho va canviar tot”. “Jo estava en un període una mica fosc, una mica perdut, i Dune es va convertir en el meu llibre per sempre més”. Des d'aleshores l'ha rellegit una quinzena de vegades i sempre hi troba alguna cosa nova. També és col·leccionista de Dune: en té tots els llibres, l'enciclopèdia, figuretes, jocs de taula, videojocs, còmics, una rèplica del ganivet dels fremen... Més que una afició, Dune és una devoció per a ell.

Botella no amaga el fanatisme, al contrari: ha batejat la seva botiga d'informàtica al carrer Olesa, al barri de la Sagrera, amb el nom de House Atreides, al·lusió explícita a la dinastia que protagonitza la novel·la. “Era el nom de la meva web i quan vaig obrir la botiga amb el meu soci el vaig mantenir –explica–. Els Atreides són la casa amb la qual em sento més vinculat, m'agrada la seva filosofia”. El nom de la botiga també reflecteix d'alguna manera la relació amb qui va ser el seu soci, que va morir fa dos anys. “Després de llegir Dune l'hi vaig regalar a ell perquè també ho estava passant malament –recorda–. Allò va marcar l'inici de la nostra amistat i vam acabar muntant la botiga plegats”.

Sobre el llibre, Botella destaca els seus valors narratius i la profunditat psicològica. “Els diàlegs entre dos personatges sempre són converses a quatre: el que diuen l'un i l'altre i el que pensa cadascun –subratlla–. També m'agrada molt l'evolució de Paul Atreides fins que es converteix en messies dels fremen. Dune és un llibre molt especial, un compendi de temes molt filosòfics”. Les adaptacions, en canvi, no l'han arribat a satisfer. “Les sèries televisives s'apropen al llibre però s'inventen moltes coses i tenen uns destiltrajes [els vestits dels fremen] que fan mal de veure –diu–. I el problema de la pel·lícula de Lynch és que mai veurem la seva versió de quatre hores. Els productors la van retallar tant que ell va acabar renegant-ne. Al DVD de Dune, de fet, apareix dirigida per Alan Smithee [el nom que utilitzen els directors quan no volen firmar una obra]”.

Un museu sobre 'Alien' i 'Dune' a Barcelona?

A la botiga, Botella hi té la majoria d'objectes de la seva col·lecció de Dune i també d'altres sagues de ciència-ficció, com Alien. La pel·lícula de Ridley Scott és la passió d'un amic de Botella, Luis Escribano, que ha construït en uns baixos del carrer Juan de Garay de Barcelona una rèplica del Nostromo, la nau espacial en què viatgen els protagonistes d'Alien. Botella i Escribano, a qui tothom coneix com Luis Nostromo, han decidit unir forces i dissenyar el projecte del Museu Alien de Ciència-ficció de Barcelona, per al qual estan buscant un espai “de 800 a 1.000 metres quadrats” en què exhibirien el seu material de Dune i Alien, així com d'altres col·leccionistes de cinema de ciència-ficció.

stats