El govern espanyol amenaça la Generalitat de tombar la taxa a les operadores d'Internet

L'executiu estatal dóna 9 mesos per negociar i, si no, portarà la norma al Constitucional perquè hi veu una doble imposició

El govern espanyol ha enviat una notificació a la Generalitat a través de la qual l'insta a obrir un període de negociacions de màxim 9 mesos per arribar a un acord sobre la taxa catalana a les operadores d'Internet. Així ho han confirmat fonts properes al Govern a l'ACN, segons les quals a la missiva l'equip de Rajoy alerta que veu la norma inconstitucional per doble imposició a les operadores. Per això amenaça que si no hi ha acord durà el tema al Tribunal Constitucional fet que suspendria la norma fins a la sentència. El nou tribut del Govern, aprovat el novembre passat per àmplia majoria, havia de suposar una nova font d'ingressos per a la indústria cinematogràfica i audiovisual catalana.

De moment, la llei preveu la recaptació d'uns 20,5 milions d'euros anuals i l'impost, de 0,25 euros mensuals per contracte de connexió a internet, l'han de pagar les companyies subministradores. El primer cobrament s'ha de fer efectiu el proper juny amb caràcter retroactiu des del gener.

Però en el document que el Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques ha enviat a la Generalitat, es recorda que les operadores d'Internet ja paguen altres taxes com l'IVA o l'IAE, per la qual cosa, la taxa catalana suposaria "una doble imposició" que podria fer la norma inconstitucional. Per això, seguint el que estableix l'article 32.2 de la llei orgànica del Tribunal Constitucional, el govern espanyol proposa el període de negociació de màxim nou mesos des de que s'aprovi. Així doncs, si no s'ha arribat a un acord com a màxim pel setembre d'aquest any, l'executiu de Mariano Rajoy recorrerà la norma davant del Tribunal constitucional, fet que comportaria que quedés suspesa automàticament.

El Parlament va aprovar el 26 de novembre per àmplia majoria -amb el suport de tots els grups parlamentaris i l’abstenció del PP i Cs- la llei de creació de l'impost sobre els operadors d'internet per al foment del sector audiovisual i la difusió cultural digital.  La llei va ser molt celebrada pel sector del cinema –la presidenta de l'Acadèmia catalana, Isona Passola, va centrar el discurs dels Gaudí en aquest tema. Però les operadores sempre van plantar-hi cara i van anunciar que farien tot el possible per evitar-ho.

El primer cobrament a les operadores, al juny

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va recordar el 2 de febrer passat, en la trobada amb els premiats dels Gaudí al Palau de la Generalitat, que al juny es faria el primer cobrament de la taxa a les operadores d'Internet per aportar a la indústria del cinema, que havia de ser retroactiu des del gener d'aquest any. Mascarell va destacar, també, que la posada en marxa de l'impost permetria disposar d'un fons econòmic que ajudaria a reduir "les penúries econòmiques que afecten el sector".

De fet, el 29 de gener passat el Departament de Cultura, Productors Audiovisuals Federats (PROA) i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) van signar un acord per al foment de l'audiovisual català, que preveu una inversió de 25 milions d'euros per a la producció d'obres cinematogràfiques i audiovisuals. D'aquests 25 milions, 10 havien de provenir de la nova taxa a les operadores d'Internet.

Si la norma finalment se suspèn pel tràmit del Constitucional, seria un revés important per a les productores cinematogràfiques que ja comptaven amb aquests diners.