Cultura 24/12/2012

Esther Tusquets, ànima de l'editorial Lumen i escriptora (23/07/2012)

Al capdavant de Lumen durant quatre dècades, Tusquets va publicar autors com Virginia Woolf, Celine, Joyce, Beckett, Cela, Neruda, Goytisolo i Flannery O'connor. A partir de l'any 1978 va publicar també obra pròpia

Jordi Nopca
1 min
Esther Tusquets / Gragori Civera

BarcelonaEsther Tusquets (1936–2012) va exercir de professora fins que als anys 60 va endinsar-se en l'edició, després que el seu pare comprés la petita editorial Lumen, actualment dins el grup Random House Mondadori (quan va morir el pare, Magí Tusquets, que és qui administrava l'editorial, l'editora es va retirar). Deixava enrere una tasca crucial en la renovació editorial espanyola, feta a tres bandes amb els seus amics Carlos Barral (Seix Barral), Jorge Herralde (Anagrama), i amb la seva cunyada Beatriz de Moura (Tusquets). Al seu catàleg hi deixava noms com Virginia Woolf, Celine, Joyce, Beckett, Cela, Neruda, Goytisolo, Flannery O'connor i Ivy Compton-Burnett. Va capitalitzar l'èxit d'Umberto Eco i 'El nom de la rosa' i va portar a Espanya la Mafalda de Quino.

Va començar a publicar obra pròpia més tard, passats els 40, el 1978, amb 'El mismo mar de todos los veranos', que va iniciar una trilogia que va seguir amb 'El amor es un juego solitario' (Premi Ciutat de Barcelona) i 'Varada tras el último naufragio', el 1980. També ha publicat contes, assajos i memòries autobiogràfiques, on va descriure la seva infància en una família franquista a 'Habíamos ganado la guerra', un entorn que la va portar a estar breument afiliada a la falange, i va explicar la seva tasca editorial i la relació amb els seus escriptors a 'Confesiones de una editora poco mentirosa' (2005) i 'Confesiones de una vieja dama indigna' (2009).

stats