LITERATURA
Cultura 15/01/2014

Eugènia Broggi engega l'editorial L'Altra

L'exeditora d'Empúries publicarà entre deu i dotze títols a l'any en català

Jordi Nopca
2 min
Eugènia Broggi al despatx on ultima L'Altra des de fa uns mesos.

Barcelona"La pregunta que m'han fet més aquestes últimes setmanes ha estat: calia una altra editorial? Els economistes i futuròlegs diran que no. Jo, en canvi, penso que sí". Aquestes van ser les paraules amb què Eugènia Broggi va començar a defensar L'Altra, el seu nou projecte editorial, de moment unipersonal. "El món està canviant: després de dues dècades de globalització i concentració, es comença a buscar la proximitat i la singularització -va continuar-. Les coses prefabricades ja no estan tan valorades com fa uns anys. És en aquest context canviant, on en llengua catalana hi ha un gran grup, dues editorials mitjanes i moltes de petites, que crec que des de L'Altra podem publicar autors de primera línia".

Després de gairebé una dècada al capdavant d'Empúries, Broggi va deixar la feina a finals de juny de l'any passat. Des de l'adquisició de la majoria d'accions de Grup 62 per part de Planeta, la distància entre l'empresa i ella va créixer. "No em vaig saber adaptar al ritme de Planeta -va admetre ahir-. Sentia una responsabilitat que em feia viure tensa, en alerta constant, i passava nits d'insomni per una errata. Els llibres que fem tenen una incidència. Com deia en Xavier Folch, fundador d'Empúries l'any 1983, la reputació d'una editorial costa molt de guanyar i molt poc de perdre. Vaig deixar Grup 62 pels canvis dins l'empresa però també perquè feia temps que volia fer realitat una ambició que arrossegava des dels 90, quan vaig viure a Londres, i que era muntar la meva pròpia editorial".

Llibres d'ara i clàssics del s. XX

L'Altra arrenca amb la nova novel·la de Toni Sala, Els nois, i el recull de contes de James Salter L'última nit. La setmana que ve, quan es faci públic el guanyador del premi Documenta, se sabrà el nom del segon autor català que formi part del catàleg. Broggi treballa en dos llibres més, Barba xopa de sang, del brasiler Daniel Galera, i El germà gros, de Lionel Shriver. El logo de l'editorial és un mussol entranyable que s'inspira en el que hi ha a la cruïlla entre passeig de Sant Joan i la Diagonal. "Començo sent prudent i fent el que sé fer: narrativa d'aquí i d'allà, d'autors catalans i de fora, contemporanis i clàssics del segle XX, tot i que no descarto publicar algun llibre de no-ficció". Broggi ja pensa en els títols de la rentrée de tardor.

stats