Música
Cultura 04/10/2018

Chicuelo, Tomatito, Mayte Martín i Diego el Cigala, al festival De Cajón!

El cicle convoca els grans noms del flamenc i s'obre a noves generacions

Ara
2 min
D'esquerra a dreta, Chicuelo, José del Tomate (fill de Tomatito), i Tomatito, tres artistes del De Cajón! 2018

BarcelonaChicuelo, Tomatito, el seu fill José del Tomate, José Mercé, Mayte Martín, Diego el Cigala, Vicente Amigo i el fill d'Enrique Morente, Kiki Morente, formen el cartell del De Cajón! 2018, el cicle flamenc integrat des de fa dos anys al Festival Internacional de Jazz de Barcelona.

El cicle inclou set concerts en diverses sales de Barcelona. Enguany l'inaugurarà José del Tomate amb la seva opera prima 'Plaza vieja' el 4 de novembre a la sala Luz de Gas. A continuació, Mayte Martín presentarà el disc 'Tempo rubato', un projecte una mica allunyat del seu registre habitual, el 13 de novembre. Després Diego de Cigala, el 14 de novembre, al Palau de la Música Catalana, amb les cançons del disc 'Lágrimas negras', el mateix escenari on Tomatito s'aliarà amb el cantautor José Mercé el dia 16 de novembre per presentar el seu treball conjunt i inèdit.

Vicente Amigo seguirà amb el cicle oferint el seu recital 'Memoria de los sentidos' al Liceu el 21 de novembre. Continuarà Kiki Morente, de nou a Luz de Gas, on presentarà l'àlbum 'Albayzín' el 28 de novembre. Per concloure, el dia 30 el guitarrista Chicuelo estrenarà 'Uña y carne' a L'Auditori.

Joan Anton Cararach, director artístic del festival, considera que el programa és "excepcional" perquè reuneix els "mestres incontestables" del flamenc estatal i també els catalans, com Chicuelo i Mayte Martín. "Catalunya és un dels llocs cabdals en la història del flamenc, i poder comptar amb aquests dos noms compleix amb la reivindicació de dir que aquí es fa un flamenc excepcional".

El festival s'havia celebrat de manera independent entre els anys 2006 i 2013, però va renéixer el 2016 integrat dins del Festival Internacional de Barcelona. Cararach afirma que no entén que hi hagi crítiques a aquesta decisió: "Considerem que el jazz i el flamenc són músiques espiritualment molt pròximes, i a més això enriqueix i fa el festival mare molt més potent".

stats