MÚSICA
Cultura 08/05/2014

El PopArb es fa un ‘selfie’ per celebrar els 10 anys

Manel, Mishima, Mazoni i Sanjosex encapçalen el cartell de la desena edició

Xavier Cervantes
2 min

BarcelonaL’any 2005 Manel no existien, Mishima tot just havien publicat un disc en català, Mazoni encara cantava en anglès i Sanjosex acabava de debutar amb Viva! Però alguna cosa estava canviant en el pop de casa nostra, sobretot des que Antònia Font havien publicat Alegria (2002). Anna Cerdà, coordinadora del PopArb, hi va posar el seu granet de sorra muntant aquell mateix any la primera edició del festival d’Arbúcies, en què van actuar Antònia Font, Astrud, Miqui Puig, Sanjosex, Sisa, Refree i Erm, entre d’altres. Una dècada després, el festival s’ha consolidat com “un dels actors del canvi de l’escena musical del país”, tal com va recordar Cerdà ahir durant la presentació del cartell de la desena edició, que se celebrarà del 26 al 28 de juny.

La programació d’aquest any es pot considerar un selfie del festival, un retrat de la història del PopArb que inclou una pila de grups i artistes que hi han participat en edicions anteriors i que, com diu Cerdà, continuen “vigents” perquè any rere any miren de renovar els seus discursos. “Tenim grups que han apostat pel PopArb des del principi i d’altres que no hi havien tocat mai”, precisa Marc Lloret, teclista de Mishima i responsable de la programació del festival juntament amb Cerdà. Entre els primers hi ha Mazoni, Manel, Mishima, Joan Colomo, Anímic, Guillamino, Sanjosex, Erm, Miqui Puig i Refree, tots ells presents en el PopArb 2014. Entre els debutants hi ha noves o no tan noves cares com The Free Fall Band -que van passar fugaçment per l’edició del 2012-, Xavi Alías, Barbacoa, L’Hereu Escampa i Lasers.

El cartell també ajuda a reparar el que Cerdà considera “injustícies històriques”. És a dir, han pogut programar gent com Raydibaum, Carlos Cros, Me and The Bees i CaboSanRoque, que fins ara no hi havien actuat. Passa el mateix amb Pascal Comelade, que per fi tocarà a Arbúcies; ho farà compartint escenari amb Pau Riba, una llegenda que torna al PopArb vuit anys després. La nissaga Riba també estarà representada per Caïm Riba, el líder de Pastora, que acaba d’editar el seu primer disc al seu nom.

De dues a tres jornades

El festival aprova una altra assignatura pendent: passar de dues a tres jornades. Aquest any començarà el dijous 26 de juny a l’escenari de Can Torres amb els concerts de Joana Serrat i Guillamino & The Control Z’s, i la sessió de DJ de Miqui Puig. El que no canvia és el pressupost, al voltant de 180.000 euros i amb la incertesa que provoca no saber quina serà l’aportació pública. “Encara no hem rebut la subvenció de la Generalitat del 2013”, recorda Cerdà.

Tampoc canvia un dels propòsits fundacionals: reivindicar una manera d’entendre els festivals a l’aire lliure en què les actuacions no se solapen i l’aforament no supera les 2.000 persones. Així ha sigut fins ara, però el futur encara no està escrit. “Tanquem un cicle de deu anys”, diu Cerdà. “Fins aquí podem arribar”, adverteix Lloret, que tanmateix assegura que tindrà continuïtat. Això sí, com diu Lloret, caldrà “una reflexió” per saber si el festival ha de “créixer” o ha de tornar a ser “més radical”.

stats