Cultura 10/06/2021

El Festival de Torroella celebra els 40 anys amb artistes internacionals

La mezzosoprano Joyce DiDonato obrirà l'edició del 2021 el 31 de juliol

2 min
La mezzosoprano Joyce Donato actuarà al Festival de Torroella el 31 de julol.

BarcelonaLa mezzosoprano nord-americana Joyce DiDonato obrirà el 40è Festival de Torroella de Montgrí, que se celebrarà entre el 31 de juliol i el 23 d'agost. O, més ben dit, inaugurarà la culminació de la 40a edició que l'any passat no es va poder fer com calia a causa de la pandèmia. De fet, la crisi sanitària va obligar a "repensar-ne" el format del 2020, fer uns concerts especials a l'estiu i programar altres activitats durant tot l'any, com ara l'exposició De l'Església a l'Auditori i l'estrena d'un documental sobre la història del festival. "Continuem celebrant els 40. Serà una festa", exclama la directora del festival, Montse Faura. No serà ben bé com l'havien concebuda fa dos anys, perquè algunes formacions grans no hi poden venir, però hi haurà disset concerts i una notable presència d'artistes internacionals, tal com ha passat en bona part de les programacions de clàssica els últims mesos. Atenció, per exemple, al debut a Torroella de la mateixa DiDonato, de l'orquestra italiana I Musici, de la pianista portuguesa Maria João Pires, del violinista britànic Daniel Hope i del contratenor Jakub Józef Orlinski.

El Barroc tornarà ser el protagonista d'un festival que concentrarà l'activitat a l'Espai Ter, amb el 70% de l'aforament (441 butaques d'un total de 630). "Potser anem al 100%... o potser hem de recular", diu Faura reflectint la prudència imposada pel context pandèmic. Orlinski interpretarà les àries d'òperes barroques italianes que aplega al disc Facce d'amore. La soprano Raquel Andueza proposarà un viatge pel millor del repertori del grup de música antiga La Galanía, fundat per ella mateixa i Jesús Fernández Baena fa una dècada. El Conductus Ensemble farà un monogràfic de Bach (amb dues Missa brevis), i I Musici presentaran un programa amb Les quatre estacions de Vivaldi i els concerts núm. 1 i 5 de Bach. Com recorda Faura, "de Bach se n'han interpretat 156 obres a Torroella; és el segon compositor més interpretat al festival després de Mozart". El Barroc, però anglès, serà present en el concert de la violinista Amandine Beyer, i Carles Magraner i la Capella de Ministrers faran un recorregut per la Mediterrània renaixentista i barroca.

Més enllà del Barroc, el Quartet Gerhard programarà Xostakóvitx, Debussy i Gerhard, i el Trio Da Vinci, que acaben de guanyar el Premi BBVA de Música de Cambra Montserrat Alavedra, interpretarà obres de Beethoven, Cassadó i Ravel. La cloenda del festival la protagonitzaran un trio format pel pianista Marco Mezquida, el contrabaixista Marco Lohikari i el bateria David Xirgu, en diàleg amb l'Orquestra Simfònica del Vallès: al programa, Rhapsody in blue de Gershwin en versió per a orquestra simfònica i trio de jazz. La programació es completarà amb "un incondicional" del festival: el pianista Joaquín Achúcarro. "Hi ha actuat 28 vegades seguides", detalla Faura.

stats