Violència masclista
Cultura 28/06/2022

La Fiscalia demana tres anys de presó per a l'home acusat d'assetjar Paula Bonet

L'home s'asseurà divendres al banc dels acusats

2 min
La pintora i escriptora Paula Bonet, en una imatge d'arxiu

BarcelonaFa dotze dies la pintora i escriptora Paula Bonet va decidir suspendre alguns dels actes previstos després de l'excarceració de l'home que l'havia assetjat durant mesos. Malgrat que l'acusat havia incomplert diverses vegades l'ordre d'allunyament respecte de l'artista, l'Audiència de Barcelona el va deixar en llibertat. Aquest divendres el detingut s'asseurà al banc dels acusats. La Fiscalia li demana tres anys de presó i una multa de 4.800 euros per la "fustigació" continua a l'artista, que només es va frenar durant els mesos més durs del confinament per la pandèmia, i que en els últims temps s'havia "redoblat" arribant a amenaçar-la de mort i "humiliant-la" a través de les xarxes socials.

Tot va començar l'estiu del 2019, quan l'acusat es va presentar al taller de Bonet, demanant conèixer-la i poder abraçar-la. En aquella ocasió ella mateixa el va fer sortir. Hi va tornar diverses vegades. La Fiscalia explica que l'home "es quedava durant hores" a la zona de l'entrada o a les proximitats del local. Després va començar a seguir-la també a les exposicions, xerrades, concerts i altres esdeveniments on anava. Si era ella la que feia la presentació, la cosia a preguntes, si no la incomodava passant pel seu costat reiteradament o mirant-la fixament.

Segons la Fiscalia, l'acusat només va interrompre l'assetjament físic durant els mesos més durs de confinament, però va continuar atemorint l'artista per correu electrònic i a través de les xarxes socials, amb missatges "inquietants i pertorbadors, reveladors de la seva obsessió per ella". Quan les restriccions es van suavitzar, hi va tornar. Deixava missatges o flors a la porta del taller "amb la intenció de fer-li saber que la controlava". A partir del setembre del 2020, l'assetjament es va "redoblar": l'home va intentar manipular la persiana del local mentre les alumnes de Bonet eren dins i va penjar un fil de Twitter amenaçant-la de mort.

La Fiscalia subratlla que l'assetjament no només va minvar l'"estabilitat emocional" de Bonet, sinó que la pintora i escriptora va haver de canviar de local i prendre altres precaucions. L'home va incomplir fins en quatre ocasions les prohibicions judicials d'acostar-se i comunicar-se amb l'artista. A més de la pena de presó, la Fiscalia demana que el jutge imposi a l'acusat una nova ordre d'allunyament perquè no pugui acostar-se a la pintora i escriptora durant quatre anys més després de complir condemna, així com una indemnització de 10.000 euros.

stats