Cultura 29/03/2021

Flores i Prats: de la Sala Beckett al redisseny d'una ciutat sueca

Els arquitectes catalans projecten uns habitatges verds i ecumènics en un barri impulsat per la catedral de Lund

3 min
Maqueta dels dos edificis d'habitatges que Flores Prats projecten a la ciutat sueca de Lund

BarcelonaLa trajectòria dels arquitectes Ricardo Flores i Eva Prats, coneguts sobretot per la Sala Beckett, és cada vegada més internacional: després de guanyar el concurs per rehabilitar el Théâtre des Variétés de Brussel·les, ara han guanyat el concurs de dos edificis d'habitatges a la ciutat sueca de Lund, un projecte que és especial perquè el promotor és la catedral de la ciutat. La seu, que és protestant, va engegar el 2017 un pla per repensar com creixen les ciutats i aplicar-lo a les quinze hectàrees de terreny agrícola que tenia a Brunnshög, el nou districte que s'està construint al nord-est de Lund, una localitat del sud del país, prop de Malmö. El pla s'anomena Råängen, que vol dir prat salvatge, i en la línia del valors humanistes i ecumènics de la catedral inclou la participació d'artistes, arquitectes, comissaris, promotors, constructors, professionals del món universitari i la població local. "Això crearà un marc de debat sobre qüestions fonamentals que estan en joc en el desenvolupament de Brunnshög: el sistema de valors, les creences, la propietat, la por, la fe, el temps, la bellesa, el compromís i l'esforç", es pot llegir en la presentació del pla, que busca incloure-hi la ciutadania amb activitats com debats, caminades, tallers escolars i projeccions de cinema. Brunnshög comença una transformació "que canviarà significativament el caràcter de la zona els pròxims trenta anys", subratllen. En 450 hectàrees està previst que fins al 2050 s'hi construeixin 6.000 habitatges, 600.000 metres quadrats d'espai de treball, un parc i centres de recerca. "La catedral ha decidit desenvolupar unes terres per primera vegada en els seus nou segles d'història", diu Eva Prats. "El que s'hi estava fent és molt estàndard i poc interessant i la catedral, que sempre ha estat al cor de la ciutat, ha pensat que una de les aportacions que podia fer era treballar en una nova forma de vida, reflexionant sobre què vol dir viure enmig de la natura i l'agricultura", explica Flores.

Esbós dels dos edificis d'habitatges a Lund de Flores i Prats, vistos des del bosc pròxim
Esbós dels dos edificis de Flores i Prats a Lund vistos des del jardí pròxim anomenat Hague

El nou districte és a cinc quilòmetres al nord-est de la catedral i té una extensió de dotze hectàrees. Hi ha 400 habitants, dotze masies i dues granges. Els edificis de Flores i Prats seran a la vora d'un jardí públic dissenyat pels arquitectes noruecs Brendeland & Krisoffersen anomenat Hague, l'obertura del qual està prevista aquesta primavera. L'estructura dels edificis serà metàl·lica i de fusta. "La catedral vol desenvolupar unes illes, i el que fa el projecte molt especial és que el procés és molt dissenyat i va molt a poc a poc", diu Prats. La idea és que els terrenys no perdin el caràcter agrícola i que les plantes baixes del nou barri s'hi relacionin i que els habitatges siguin a sobre. Per exemple, està previst que a la planta baixa de la torre, que serà "un reclam visual", com diu també Prats, hi hagi una gran cuina comunitària i que els habitants consumeixin els aliments que ells mateixos sembrin. L'altre edifici serà a l'altra banda d'una futura plaça que també dissenyaran ells. "Quan acabem vindrà una altra gent i ho continuarà. Hi ha moltes esperances en aquest lloc", conclou Flores.

Esbós de la cuina comunitària de la torre d'habitatges de Flores i Prats a Lund
Maqueta dels dos edificis d'habitatges que Flores Prats projecten a la ciutat sueca de Lund. En primer terme, un jardí que s'inaugurarà aquesta primavera
stats