Cultura 26/06/2021

Els pintors de Montmartre planten cara a l'Ajuntament de París

Un decret municipal canviarà el procés per aconseguir una de les 139 places a l'emblemàtic espai de la capital francesa

2 min
La plaça dels Pintors a París

BarcelonaUn decret municipal ha aixecat controvèrsia a la plaça dels pintors de París del popular barri de Montmartre. L'ajuntament de la ciutat ha canviat el procés de concessió de les autoritzacions i els artistes han decidit protestar simbòlicament deixant de pintar, i oferint només llenços en blanc, o bé amb proclames en contra del consistori.

En comptes de paisatges idíl·lics d'un París actual o perdut, els pintors han expressat el seu malestar amb missatges que recordaven als visitants que estan "en perill" i que no són comerciants, sinó artistes. Fins ara, per poder ocupar una les 139 places disponibles a Montmartre, els pintors havien d'obtenir una llicència que guanyaven després d'aprovar un examen a l'Escola d'Arts Aplicades de la ciutat d'Ivry, i a partir de llavors no els calia renovar-la –es feia automàticament–. El nou reglament canvia l'examen per la presentació d'un dossier, en el qual, tot i que l'antiguitat sumarà punts, també ho farà la presentació d'un títol oficial: molts dels pintors que tenen el seu espai a Montmartre són autodidactes.

Qualitat o frau?

"El nou procés de selecció permetrà fixar-nos en la qualitat de les obres –explica Jean-Philippe Daviaud, conseller encarregat del comerç i l'artesania al districte–. Si un artista ens presenta un dossier fals, ens n'adonarem. Aquest nou reglament no revoluciona la producció artística, és una simple adaptació administrativa". Els artistes han manifestat que la decisió d'optar per la presentació d'un dossier "obre la porta al frau", perquè es faran passar per pròpies obres que no ho són: "Al final a Montmartre s'hi acabaran venent serigrafies i altres quadres made in China". Per als pintors no es tracta de defensar els seus privilegis, sinó de preservar la identitat d'una de les places més icòniques de la capital francesa.

stats