Cultura 22/10/2014

El fotògraf Sebastião Salgado en 10 frases: "La fotografia és una escriptura d'una gran força, es pot llegir arreu del món sense traducció"

El CaixaForum de Barcelona presenta des d'aquest dijous 'Gènesi', la mostra del darrer gran projecte del fotògraf brasiler. Repassem la seva visió de la fotografia en deu fragments extrets de les seves memòries

Ara
3 min
El fotògraf Sebastião Salgado al CaixaForum de Barcelona/ FRANCESC MELCION

BarcelonaEl CaixaForum de Barcelona obre aquest dijous 'Gènesi', l'exposició del darrer gran projecte del fotògraf brasiler Sebastião Salgado. Coincidint amb la mostra, repassem deu claus de la seva fotografia a partir de fragments extrets del seu llibre de memòries.

1. "Quan em pregunten com vaig arribar a la fotografia social, contesto: ha sigut una prolongació del meu compromís polític i dels meus orígens".

2. "Uns diuen que sóc fotoperiodista. No és cert. Uns altres diuen que sóc un militant. Tampoc és cert. L'única veritat és que la fotografia és la meva vida. Totes les meves fotografies corresponen a moments que he viscut intensament. Totes les imatges existeixen perquè la vida, la meva vida, m'ha portat a fer-les".

3. "Cap foto pot canviar res en la pobresa del món per si sola. Així i tot, les meves imatges acompanyades de textos, de pel·lícules i de tota l'acció de les organitzacions humanitàries i mediambientals formen part d'un moviment de més envergadura que denuncia la violència, l'exclusió o la problemàtica ecològica. Aquests mitjans d'informació ajuden sensibilitzar els qui les miren sobre la capacitat que tenim tots de canviar el destí de la humanitat".

4. "Mostrar les imatges de la fam a l'Àfrica és una manera de denunciar-la. A tot arreu, aquestes imatges han suscitat reaccions. La fotografia és una escriptura d'una gran força, es pot llegir arreu del món sense necessitat de traducció".

5. "Quan un es troba al davant d'una atrocitat, què és una bona foto?, em pregunten a vegades. En la meva resposta hi ha poques paraules: la fotografia és el meu llenguatge. El fotògraf hi és per tenir la boca tancada, siguin quines siguin les circumstàncies, hi és per observar i per fotografiar. A través de la fotografia treballo, m'expresso. A través d'ella visc".

6. "Les fotos no són altra cosa que els símptomes de la disfunció d'aquest món en el qual tots participem. Els fotògrafs hi són per ser-ne el mirall, com els periodistes. I que ningú em parli de 'voyeurisme'!. Els tafaners són els polítics que van permetre les catàstrofes i els militars que van facilitar la repressió a Ruanda. Són ells, els responsables, així com el Consell de Seguretat de les Nacions Unides, que, amb tots els seus incompliments, no va impedir que es cometessin milions d'assassinats".

7. Sobre 'Gènesi': "Fotografiar vegetals, minerals i animals ha sigut una novetat en la meva vida de fotògraf, fins aleshores dedicada del tot a temàtiques socials. Però amb 'Gènesi' no vaig oblidar els humans. Simplement vaig anar-los a buscar, tal com vivíem fa una desena de milers d'anys".

8. "L'11 de setembre del 2001 va transformar la vida dels fotògrafs. Viatjar amb pel·lícula fotogràfica s'ha convertit en un infern des que han instal·lat tots aquests arcs de seguretat als aeroports. Quan una pel·lícula passa per rajos X tres o quatre vegades, les gammes de gris en pateixen les conseqüències".

9. "'Gènesi' em va ensenyar que tot està relacionat i que tot és viu. 'Gènesi' és la meva carta d'amor a la natura. Per tant, i sense cap dubte, no va fer que m'oblidés dels humans, ja que ells també són elements d'aquesta naturalesa meravellosa".

10. Sobre 'Gènesi': "El món modern urbanitzat, ple de normes i lleis, és castrador. Només recuperem una mica de llibertat en la natura. Això és el que vam voler mostrar amb 'Gènesi', amb dos llibres i la sèrie d'exposicions arreu del món".

stats