Fotografia

Mor el fotògraf Erwin Olaf als 64 anys

Aliat dels marginats i del col·lectiu LGTBIQ, l'artista neerlandès és considerat un dels grans de la fotografia dels 90

1 min
Erwin Olaf en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl prestigiós fotògraf neerlandès Erwin Olaf va morir dimecres, poques setmanes després d'haver rebut un trasplantament de pulmó. Olaf, reconegut mundialment per unes imatges que són un homenatge als marginats i la comunitat LGTBIQ, es va començar a trobar malament de manera sobtada i no el van poder reanimar. L'artista patia un emfisema pulmonar des de l'any 1996 i n'havia documentat els estralls en diversos autoretrats.

Nascut a Hilversum el 1959, Erwin Olaf es va formar com a periodista. La seva trajectòria en el camp de la fotografia va començar en el fotoperiodisme i el documental, i més endavant va fer un gir cap a l'escenografia i el retrat. Amb els seus retrats, Olaf, considerat un dels fotògrafs més destacats dels anys 90, va abordar temes com el gènere, la raça i la llibertat d'expressió, i sovint se'ls va titllar de provocadors. El mateix artista havia dit que el seu objectiu era fer que l'espectador reflexionés sobre el que veia.

Un altre dels aspectes de la seva obra és que Olaf va ser també el fotògraf de la família reial dels Països Baixos. El 2014 Olaf va dissenyar les noves monedes d'euro que representen el rei Guillem, i quatre anys més tard va fer les fotografies oficials quan la reina Màxima va fer 40 anys. Aquell mateix any Olaf va fer una gran donació de la seva obra al Rijksmuseum, de prop d'un miler de peces entre fotografies, revistes, llibres i pòsters, una part dels quals es van poder veure en una gran exposició.

En paral·lel a la seva obra més personal, Olaf va fer diferents campanyes publicitàries per a marques com Levi's, Microsoft i Nokia.

stats