Biblioteques

Fusta, vidre, hamaques i catifes: obre l'última gran biblioteca de Barcelona

La Biblioteca Gabriel García Márquez del districte de Sant Martí té un estudi de ràdio, un espai sensorial i acull un festival de literatura llatinoamericana

4 min
Nova biblioteca Gabriel Garcia Marquez al barri de Sant Marti

BarcelonaHi ha moltes ganes d'estrenar la nova biblioteca central del districte de Sant Martí. Tantes que, quan encara s'hi fan obres i no està oberta al públic, la gent s'ha esquitllat a dins per demanar si ja poden agafar, per exemple, una guia de viatges. "No recordo tanta expectació des que vam inaugurar la Biblioteca Paco Candel, a Zona Franca", diu la directora, Neus Castellano. La nova Biblioteca Gabriel García Márquez, que s'inaugurarà aquest dissabte, 28 de maig, amb una festa en què s'han implicat els veïns, no passa desapercebuda: és un gran colós de fusta i vidre, la llum s'escola pertot arreu, i no hi ha pràcticament parets ni portes. Tot es veu, fins i tot el despatx de la directora, i hi ha pati i terrasses.

Amb 3.956 metres quadrats, al número 219 del carrer Treball, serà la tercera més gran de la xarxa de biblioteques de Barcelona i té un fons de 40.000 documents en què destaca l'especialització en literatura hispanoamericana; d'aquí que utilitzi el nom de l'escriptor colombià, que va viure a la capital catalana. El pressupost de les obres era de 12 milions d'euros, que s'han superat. Es tracta d'un edifici de sis plantes concebut com un conjunt de llibres apilats, obra dels arquitectes Elena Orte i Guillermo Sevillano (Suma Arquitectes). A la paret i al terra hi ha fusta, escampades pertot arreu catifes de colors càlids, hamaques per asseure's i, fins i tot, per estirar-se, i vaporosos dossers que separen espais de treball. A tots i cadascun dels espais hi ha llibres, hi ha fins a 140 punts de lectura, i n'hi ha un dedicat al còmic i al creador de Mortadelo i Filemón, Francisco Ibáñez, que és veí del barri.

Ràdio biblioteques

Serà l'única biblioteca de Barcelona amb un estudi de ràdio, que dependrà de Biblioteques i de la Xarxa de Ràdios Comunitàries i que farà sobretot podcasts. "Serà la ràdio de les 40 biblioteques i la farem entre els veïns i el personal de biblioteques. Ja tenim moltes propostes perquè afortunadament tenim molt personal preparat: només aquí hi ha un bibliotecari músic que havia tingut la seva pròpia banda, una professora de comunicació audiovisual en excedència..., i moltes propostes que ens arriben de les biblioteques especialitzades en cinema, música, dones", diu Castellano.

També serà una de les úniques que tindrà un espai sensorial a la planta dedicada a la literatura infantil i juvenil –a Bon Pastor en tenen, com a prova pilot–. Es tracta d'un lloc amb llargs bancals de fusta, on tot s'intensifica: si al llibre s'explica que fa calor augmenta la calor, si hi ha colors es poden veure aquests colors... I està adreçat, sobretot, a persones amb dificultats especials. En aquesta planta tot de cistells de vímet esperen que algú els ompli de llibres.

Nova Biblioteca Gabriel García Márquez al barri de Sant Martí
Nova Biblioteca Gabriel García Márquez al barri de Sant Martí

La llum puja i baixa pel pati triangular interior i juga amb les parets: hi ha espais per jugar, per treballar en solitari o en grup, amb taules rodones petites i grans, per a lectura formal i informal, per fer consultes amb ordinador... Hi ha també un auditori amb capacitat per a un centenar de persones i un espai per a club de lectura on la insonorització s'aconsegueix corrent unes cortines.

Un arxiu per a la memòria del barri

Els veïns portaven anys reivindicant-la. "En el pla del 2010 ja es parlava d'una biblioteca central del districte de Sant Martí i del trasllat de la que hi ha hagut fins ara al centre cívic", diu el gerent del Consorci de Biblioteques de Barcelona, Ferran Burguillos. Fins ara els veïns utilitzaven la Biblioteca de Sant Martí Provençals, inaugurada el 1967, que ocupava una planta del centre cívic. Era molt activa però l'espai era deficient. Eren poc més de 300 metres quadrats que s'han convertit en 4.000. "Els veïns hem lluitat molt", diu Arantxa Morán, que tindrà en la flamant biblioteca el seu nou espai de treball. Una de les reivindicacions veïnals era traslladar-hi l'arxiu del Centre d'Estudis Sant Martí Provençal, que es dedica a recollir i a difondre la memòria del barri dels últims 50 anys. Són 5.000 documents, que ara es podran consultar a l'espai Antoni Herrera, dit així per un dels veïns que va començar la tasca de recollir fotografies i documents. "Era un gran tafaner, un periodista no titulat", diu Morán.

Nova Biblioteca Gabriel García Márquez al barri de Sant Martí. 23-05-22
Vista interior de la Biblioteca García Márquez

La nova biblioteca atendrà una població d'uns 54.683 habitants dels barris de Sant Martí, la Verneda i la Pau: "És un barri amb molta densitat de població i hem previst l'impacte d'usos. Vol ser una biblioteca molt vivencial i de proximitat", diu Burguillos. Les biblioteques són l'equipament cultural més utilitzat per la ciutadania i els llibres en continuen sent els reis. No hi ha hagut davallada pel que fa al préstec, sinó al contrari: si en el primer trimestre del 2019 es van fer 652.885 préstecs físics, en el mateix període del 2022 se n'han fet 688.322, és a dir, han augmentat un 5,4%.

KM Amèrica, un festival literari llatinoamericà per inaugurar la biblioteca

No hauran passat ni tres setmanes quan la biblioteca aculli, des del 16 fins al 19 de juny, el primer KM Amèrica, un festival de literatura llatinoamericana que vol posar el focus sobretot en la literatura dels "marges". Biblioteca i festival han nascut pràcticament de bracet. "Quan ens en vam assabentar, vam veure la possibilitat d'arrencar una de les idees que teníem de poder fer un festival de literatura llatinoamericana, i unir tot el treball que fem diàriament, per dur autores, fer diàlegs o crear peces teatrals", diu la directora de Casa Amèrica, Marta Nin.

En la seva primera edició el certamen té com a comissari l'escriptor Eduardo Ruiz Sosa i hi haurà 22 autors participants. El festival vol sobretot debatre "una manera de veure l'Amèrica Llatina des de la narrativa que té a veure amb les perifèries i les literatures no hegemòniques", detalla Ruiz Sosa.

El llistat d'escriptors participants inclou representants d'una quinzena de països, amb noms com Cristina Rivera Garza (Mèxic), Selva Almada i Martín Caparrós (Argentina), Mónica Ojeda (Equador), Abilio Estévez (Cuba), Constanza Ternicier (Xile), Ariana Harwicz (Argentina), Itamar Vieira Junior (Brasil) o Sorayda Peguero (República Dominicana). Bona part de les activitats se celebraran a la sala d'actes de la biblioteca, però no totes. A Casa Àsia s'hi representarà una adaptació teatral de la novel·la La débil mental, d'Ariana Harwicz.

stats