Cultura 18/04/2014

Aracataca es desperta de dol: ha mort el fill del telegrafista

El poble natal de García Márquez va inspirar el llegendari Macondo de 'Cent anys de solitud'

Efe
2 min
La casa natal de García Márquez a Aracataca / AFP

Aracataca (Colòmbia)Aracataca, poble natal del Nobel colombià Gabriel García Márquez, es desperta de dol, plorant la mort del seu fill il·lustre, dijous, a la Ciutat de Mèxic als 87 anys. L'alcaldia ha declarat cinc dies de dol i ha hissat a mig pal les banderes de Colòmbia i d'aquest municipi d'uns 38.000 habitants enclavat a la zona 'bananera' del departament del Magdalena.

"Dilluns que ve farem un sepeli simbòlic, que sortirà de la Casa Museu Gabriel García Márquez i passarà per l'estació del ferrocarril fins a l'església de Sant Josep d'Aracataca", ha explicat l'alcalde, Tufith Hatum.

Quan es va conèixer la notícia de la mort de Gabo "va ressonar el toc de les campanes a l'església principal d'Aracataca", explica Bibiana Oñate, una jove de 22 anys oriünda d'aquest municipi del Carib colombià que va ser inspiració per al llegendari i mític Macondo de 'Cent anys de solitud'.

García Márquez va néixer el 6 de març de 1927 a Aracataca, poble on el seu pare, Gabriel Eligio García Martínez, havia arribat tres anys abans per treballar com a telegrafista i on va conèixer la que seria la seva esposa i mare dels seus onze fills, Luisa Santiaga Márquez Iguarán.

"Els 'cataqueros' tenim un sentiment de dol i de tristesa per la desaparició del nostre gran literat, una persona que va plasmar a través de les seves lletres la idiosincràsia dels nostres països llatinoamericans", va explicar l'alcalde.

L'alcalde ha demanat "molt respectuosament" als familiars de García Márquez que voldrien que el seu sepeli es pogués fer a Aracataca perquè allà va ser on va néixer i d'"on va sorgir la seva gran obra universal". Hatum recorda que Gabito "ens va fer conèixer a nivell universal" i per això vol "que Aracataca esdevingui l'epicentre cultural i turístic de l'obra de Gabriel García Márquez i del realisme màgic".

stats