Uns Gaudí de tarda, presencials i sense presentador

Andreu Buenafuente farà el monòleg principal a una gala amb actuacions de Maria Arnal i Marcel Bagés i Rigoberta Bandini

2 min
Andreu Buenafuente a la gala dels Goya de 2019

BarcelonaEls Gaudí es resisteixen a deixar de ser presencials. Mentre altres gales aposten per fer connexions telemàtiques amb els nominats, els premis de l'Acadèmia del Cinema Català celebraran aquest diumenge la 13a edició sense Zoom ni videotrucades pel mig. La pandèmia obliga, això sí, que a l'Auditori del Fòrum hi hagi a la platea el 30% d'aforament habitual, distància de seguretat, mascaretes i un horari europeu a gust del Procicat: la gala s'avança i començarà a les 18.50 amb un deadline fixat: les 21, en què la retransmissió per TV3 haurà de deixar pas a la informació del Telenotícies vespre. Aquest és el detall que posa més nerviós el responsable de la gala, l'actor i director Enric Cambray: “Mai s'han fet uns premis amb un deadline horari. Però tenim una escaleta molt àgil i anirem de cara a barraca. A més, tenim molt contingut pregravat. El que no podem controlar serà la durada dels discursos, però hem demanat als nominats que siguin curts”.

L'altra gran novetat de la gala serà que, per primera vegada, no tindran un presentador, tot i que l'absència serà coberta per gent del món del cinema que donaran pas a les diferents seccions de la cerimònia. Del monòleg principal, per exemple, se n'encarregarà Andreu Buenafuente, tot i que Cambray apunta que l'humorista “no farà ben bé un monòleg” com els del seu late night o altres gales de premis, sinó una mena d'homenatge a Pepe Rubianes que s'emmarca en l'homenatge general a les sales de cinema que serà el leitmotiv d'una gala que, a diferència dels últims Goya, farà tot el que sigui possible per fugir de la solemnitat i apostarà per un to lúdic i festiu. “Alguns diuen que en pandèmia no hi ha res a celebrar, però precisament jo crec que cal celebrar les coses més que mai –diu Cambray–. A més, crec que la gent agrairà una gala que no parli constantment de la pandèmia".

Lliuradors i músics

Amb catorze nominacions, La vampira de Barcelona és la favorita dels premis, seguida molt de prop per Las niñas (tretze nominacions) i, una mica més lluny, Sentimental (vuit nominacions). Entre els lliuradors de les estatuetes hi haurà protagonistes d'anteriors edicions com Belén Funes, Carlos Marques-Marcet, Maria Rodríguez Soto, Neus Ballús, Greta Fernández, Jaume Balagueró, Karra Elejalde i Vicky Penya, que lliurarà el Gaudí d'Honor a Carme Elías. I amb l'objectiu de descentralitzar la gala, els periodistes Jaume Figueras i Gemma Nierga anunciaran el premi del públic des de la sala Mozart de Calella. Però on més s'ha innovat aquest any és en la programació musical, una “aposta personal” de Cambray, que no oblida l'impacte del vaporós Me quedo contigo de Rosalía en uns Goya que ell mateix dirigia. Per als Gaudí ha triat Rigoberta Bandini i el duet format per Maria Arnal i Marcel Bagés. La primera no tirarà de repertori propi, sinó que oferirà “una interpretació que no ha fet mai i que segurament no tornarà a fer mai més”; Arnal i Bagés, per la seva banda, posaran música a l'in memoriam en una actuació pregravada abans de la gala en una sala de cinema centenària.

stats