Cultura 26/07/2019

La Gauche Divine encara viu al Marítim de Cadaqués

Artistes i veïns celebren l’homenatge anual a un client, que enguany està dedicat a l’artista Jordi Valls, conegut com a Vagina Dentata Organ, l’introductor del punk a l’Estat

Maria Garcia
3 min
Jaume Cabré i Vicenç Altaió durant l’acte al Marítim Bar de Cadaqués.

“És el bar de la Gauche Divine de Cadaqués”. Així és com definia Gabriel García Márquez el Marítim Bar, un mític establiment del passeig marítim que, més que un xiringuito de platja, és una seu d’artistes i intel·lectuals. Salvador Dalí, Josep Pla, Joan Vinyoli, Marcel Duchamp, Richard Hamilton o Tacita Dean són alguns dels artistes que van trobar en aquest local un indret idoni per escriure, crear o simplement conversar i intercanviar opinions. Un passat vinculat a les arts que, 84 anys després, encara continua viu amb la nova generació d’autors i creadors que també han fet d’aquest bar la seva seu intel·lectual i artística.

El propietari del bar, Huc Malla, encara recorda que Josep Pla hi tenia una taula reservada i, quan entrava, li deia al seu avi: “Pere, com tenim el bestiar del poble?” I de Dalí encara es parla de com, amb la Gala, tenien un amarrador reservat davant del local, on deixaven la barca. “Ves a fer-li un petó al bigoti del mestre!”, encoratjava sempre la musa a la mare de Malla, que generalment s’amagava quan l’hi proposava.

Però el passat marcat per la Gauche Divine del Marítim encara és viu avui, gràcies a una nova generació d’artistes que mantenen la flama que li ha donat un caràcter que el diferencia de qualsevol bar. Un dels que han agafat el relleu és el cineasta Albert Serra, que, amb els seus amics, fa molt anys que regenten el local. Tants, que són coneguts com la Serra Troupe. “Som fanàtics de l’herència del local, que sempre ha sigut seu d’artistes i intel·lectuals radicals, transgressors, atrevits”, indica el director de cinema.

Serra, juntament amb el propietari del bar, Huc Malla i l’escriptor Vicenç Altaió van ser els ideòlegs de la nit d’homenatge que cada any celebra el Marítim. “Quan vam fer la festa dels 80 anys vam pensar que estaria bé homenatjar els clients que més s’estimen el local”, indica el propietari. I l’escollit d’enguany ha sigut Jordi Valls, més conegut pel seu nom artístic: Vagina Dentata Organ. “Va ser l’introductor del punk a l’Estat”, ressalten Malla i Serra, que recorden que té unes cassets amb els primers concerts de grups com The Clash o Sex Pistols. “Anava amb una gravadora penjada al coll i gravava tots els concerts quan encara no eren coneguts”.

L’homenatge va començar amb l’escriptor Jordi Cabré, que va presentar Digues un desig, una novel·la que transcorre entre Barcelona i Cadaqués i en la qual el Marítim Bar té un paper fonamental. “És l’únic bar que té una tipografia pròpia d’abans de la Guerra Civil i, malgrat les rehabilitacions, encara conserva l’arquitectura dels anys 30 que li dona un caràcter propi”, va destacar Cabré, que va escriure en aquestes taules gran part de l’obra. Tot seguit, Serra va glossar la figura del l’homenatjat, recordant una de les anècdotes que sempre l’acompanyaran. El 1984, durant el programa La edad de oro de TVE, Valls va llogar dotze gossos policials que van destrossar tres quadres en directe. “I després d’aquell dia, van cancel·lar el programa”, va comentar divertit abans de donar pas a les projeccions cinematogràfiques que van posar el punt final a la nit.

Un passat i un present ple d’artistes i intel·lectuals que, com diu el propietari, han convertit el bar “en un pavelló d’art”.

stats