FOTOGRAFIA

Els germans Centelles es plantegen retirar 4.000 negatius de l'Arxiu de Salamanca per vendre'ls

La família del fotoperiodista està descontenta amb el Ministeri de Cultura perquè els han retribuït menys que l'any passat per un lot de fotos publicitàries i industrials. Afirmen que hi ha tres fundacions interessades a comprar-les

Tres fundacions s'han interessat per l'adquisició del lot de 4.050 negatius pertanyents a la col·lecció publicitària i industrial de l'estudi del fotògraf Agustí Centelles, que estan cedits al Centre Documental de la Memòria Històrica de Salamanca (CDMH ). Segons han confirmat a EFE fonts pròximes a la família del fotoperiodista català, aquesta triple oferta s'ha produït després que els fills estiguin estudiant la possibilitat de retirar el fons publicitari cedit a l'Estat a canvi de l'exempció de certs impostos, segons informava 'El País'. La possible sortida d'aquests 4.050 negatius no afectaria al fons periodístic comprat per 700.000 euros el 2009 pel Ministeri de Cultura i que va ser lliurat al Centre Documental de la Memòria Històrica a Salamanca.

Segons sembla, en l'exercici fiscal 2011 els Centelles havien de pagar una xifra elevada d'impostos després dels ingressos extraordinaris per la venda de l'arxiu del seu pare al Ministeri de Cultura. El contracte signat per la cessió d'aquest lot de negatius fa que els Centelles no paguin la totalitat dels impostos, incloent-hi les retencions que s'hagin realitzat; els impostos van a càrrec d'un conjunt d'obres lliurades a l'Estat.
Com que, en l'exercici següent la xifra era menor, els Centelles consideren que el Ministeri ha devaluat unilateralment el valor de l'arxiu del fotoperiodista. Per això es plantegen anul·lar el contracte, vigent per quatre anys. 

Dues fundacions nacionals i una internacional, afirmen a EFE, s'ha interessat per comprar els negatius. Una important fundació especialitzada en fons fotogràfics i una universitat nord-americana que adquireix fons fotogràfics europeus. Fonts pròximes a la família Centelles han explicat però que segueixen "apostant pel projecte Centelles al Centre Documental de la Memòria Històrica de Salamanca", i afegeixen que "no hi ha hagut ni hi ha" interès monetari en aquestes cessions.

Més continguts de