Cultura 24/05/2021

El govern espanyol farà públiques 787.000 fitxes de presos del franquisme

L'Arxiu Nacional de Catalunya va digitalitzar i publicar els sumaríssims el 2017

ARA
2 min
Sumaríssims de l'Arxiu Nacional de Catalunya

El govern espanyol digitalitzarà 787.675 documents relacionats amb la repressió que van patir els presos del franquisme i els farà públics. En aquest fons hi ha 300.000 fitxes de presos de la dictadura amb l'historial de cadascun d'ells. D'altra banda, també es digitalitzaran 462.090 fitxes i expedients de propostes de llibertat condicional i de redempció de penes per treballs forçats entre el 1939 i 1967. La redempció de penes consistia en l’ús com a força de treball d’aquells presos que estaven complint condemna. Justificada pel règim i per l’Església com una obra social d’inspiració cristiana, la redempció –s’argumentava– permetia als presos demostrar el seu propòsit d’esmena a través del treball i l’obediència. En realitat era també una estratègia per esponjar les presons, que estaven sobresaturades, i per aconseguir una força de treball abundosa i barata.

En aquest nou portal també es podran trobar 37.147 fitxes de presos condemnats a mort i a penes de presó major des del final de la Guerra Civil fins al 1950. Al catàleg també s'hi inclouran 1.400 fitxes de llibertat vigilada. Tots aquests fons són actualment a l'Arxiu General de l'Administració, al Centre Documental de la Memòria Històrica de Salamanca i a l'Arxiu de la Reial Cancelleria de Valladolid. Quan estiguin digitalitzats es podran consultar a través de diferents plataformes del govern espanyol.

L'Arxiu Nacional de Catalunya va fer pública la llista de processos i resolucions dictades pels tribunals militars (sumaríssims) el 2017. La llista de la repressió és esfereïdorament llarga: 65.590 persones van ser sotmeses a consells de guerra només a Catalunya. Algunes van passar molts anys a la presó, se les va marginar i estigmatitzar i 3.358 van tenir un destí molt pitjor: van ser executades. Quan el Parlament de Catalunya va declarar nuls el juliol del 2017 els judicis que els van condemnar, es van publicar els noms de totes aquestes persones, víctimes de la repressió franquista, i des d'aleshores es poden consultar a la xarxa.

 

stats