Cultura 24/06/2021

El govern espanyol rep la llicència d'obres per començar les exhumacions al Valle de los Caídos

L'aprovació del permís desencalla la tasca d'identificació de les víctimes, que començarà "pròximament", segons Carmen Calvo

2 min
Imatge d’arxiu del Valle de los Caídos, el mausoleu de Franco.

La identificació dels cossos enterrats al Valle de los Caídos tira endavant amb l'aprovació de la llicència d'obres per fer exhumacions dins de la basílica del recinte. La junta de govern de l'Ajuntament de San Lorenzo de El Escorial ha aprovat el tràmit que havia presentat Patrimoni Nacional el 12 d'abril i que s'ha concedit aquest dimecres, abans que s'esgotés el termini màxim de tres mesos. El permís dona un bri d'esperança a la seixantena d'expedients d'exhumació presentats al març pels familiars de les víctimes.

Els treballs d'exhumació i identificació dels cossos començaran pròximament, segons ha anunciat la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo. El projecte té un pressupost de 655.000 euros, que va ser aprovat pel consell de ministres del 30 de març, i inclou les obres necessàries per accedir i assegurar el pas interior dels diferents nivells de les criptes. En total es calcula que contenen les restes de prop de 33.847 persones, provinents de totes les zones d'Espanya, en columbaris individuals i col·lectius situats a les vuit cavitats adjacents al creuer i a les capelles de la basílica. Segons va explicar a l'ARA la historiadora Queralt Solé, que s'ocuparà d'identificar els cossos, es calcula que des de Catalunya es van traslladar al Valle de los Caídos les restes d'entre 5.600 i 5.700 persones.

Els cossos de dues de les víctimes que seran exhumats són els dels germans aragonesos Manuel i Antonio Lapeña Altabás, de Villarroya de la Sierra (Saragossa) i afusellats per les tropes franquistes el 1936: van ser enterrats a Calatayud, però el 1959 van ser reinhumats al Valle. Un jutjat de San Lorenzo de El Escorial va reconèixer el 2016 als familiars dels germans el dret de recuperar els cadàvers i traslladar-los a la seva localitat natal, encara que els tràmits s'han fet esperar fins ara. Arran d'aquest procés i d'altres casos que van arribar als jutjats, entre el 2017 i el 2019 es van fer diverses anàlisis per conèixer l'estat del tancament i l'interior de les criptes. El 2019, els familiars van poder visitar les criptes on se suposa que hi ha enterrats els seus pares i avis.

stats