Objectiu: identificar els cossos enterrats al Valle de los Caídos

La Universitat de Barcelona recollirà dades de les més de 33.000 persones que hi ha enterrades

2 min
Imatge d'arxiu del Valle de los Caídos

El govern espanyol ha signat un contracte de 18.000 euros amb la Universitat de Barcelona perquè aquesta es dediqui a recopilar informació sobre les persones que encara estan enterrades a la cripta del Valle de los Caídos i que tenen familiars que en volen recuperar les restes.

Es tracta d'un procés previ a la futura exhumació dels més de 33.000 cossos que sigui possible recuperar, i que servirà per donar una primera resposta a les peticions rebudes per part dels familiars dels difunts. L'objectiu és recaptar i reunir, amb tant de detall com sigui possible, tota la informació existent sobre cadascuna de les víctimes de qui s'hagi rebut una sol·licitud d'exhumació. La idea és fer fitxes que incloguin el seu perfil biogràfic, el seu registre penal o repressiu -en cas que n'hi hagi-, el procés tècnic i administratiu de trasllat al Valle de los Caídos i la documentació relativa al registre d'entrada al monument.

La secretaria d'estat de Memòria Democràtica entregarà aquestes biografies als familiars en forma de dossier personalitzat com a part del procés de reparació, segons detalla l'executiu en una resposta parlamentària a diversos diputats de Vox, que van demanar explicacions per la signatura d'aquest contracte menor de 18.000 euros amb la Universitat de Barcelona.

Solé, l'especialista escollida per dur a terme l'encàrrec

Moncloa explica que s'ha triat la Universitat de Barcelona perquè hi exerceix la doctora Queralt Solé, professora agregada d'història contemporània, que és "una de les principals i més experimentades especialistes a Espanya sobre el Valle de los Caídos".  

Els treballs de Solé, assenyala el govern espanyol, s'han centrat de manera específica en el procés de trasllat de cossos de víctimes de la Guerra Civil fins a les seves criptes, temàtica en què les seves investigacions són pioneres. Solé és "la investigadora més adequada per dur a terme aquest encàrrec, tenint en compte el seu alt grau d'especialització i coneixement del Valle de los Caídos", afegeixen. Entre els llibres de Queralt Solé hi ha Els morts clandestins (Afers, 2008) -primer estudi integral sobre fosses comunes de la Guerra Civil a Catalunya, i La dictadura de pedra, coescrit amb Sílvia Marimon Molas (Ara Llibres, 2019).

stats