LES ESTRENES DE LA SETMANA
Cultura 14/12/2012

El hòbbit emprèn el primer viatge

'El hòbbit: un viatge inesperat' ressuscita la saga fantàstica més popular de la dècada passada. Després de superar mil incidents, Peter Jackson es confirma com l'autèntic senyor de la Terra Mitjana

Xavi Serra
5 min
Hobbit

BarcelonaDesprés de veure com l'Anell Únic i Gòl·lum es fonien en un mar de lava incandescent a la Muntanya del Destí, Sàuron era destruït i Àragorn coronat rei, semblava que ja ho havíem vist tot d' El senyor dels anells. Però Peter Jackson es guardava un as a la màniga: l'adaptació d' El hòbbit, la novel·la fundacional de la mitologia fantàstica creada per J.R.R. Tolkien.

Ambientada 60 anys abans dels fets d' El senyor dels anells, El hòbbit: un viatge inesperat - que avui arriba als cinemes de tot el món- se centra en els viatges juvenils de Bilbo Saquet, l'oncle del Frodo, el mateix que al començament de La comunitat de l'anell , ja gran, entregava al seu nebot l'Anell Únic i abandonava la Comarca per veure món. En la nova trilogia, el Bilbo és encara un hòbbit com Déu mana, amic de la tranquil·litat, els llibres i els bons àpats. Però l'aparició sobtada del mag Gàndalf el Gris i una companyia de nans l'arrenquen d'una plàcida vida per submergir-lo en una aventura extraordinària: recuperar el tresor del reialme dels nans d'Erèbor de les mans del terrible drac Smaüg.

A El hòbbit l'espectador retrobarà cares conegudes de la trilogia anterior: Ian McKellen torna a posar-se el barret de Gàndalf, Christopher Lee el bàcul de Sàruman, Cate Blanchett encarna un altre cop Galàdriel -una llicència que Jackson justifica a partir dels apèndixs d' El senyor dels anells, perquè a la novel·la d'El hòbbit l'elfa no apareix- i Andy Serkins torna a omplir-se el cos de leds per recrear Gòl·lum digitalment. Fins i tot Elijah Wood (Frodo) fa la seva aparició en el pròleg, observant com un Bilbo madur (Ian Holm) escriu per al seu nebot el relat de les seves aventures.

Èpica per decret

Peter Jackson ha reconegut que si hagués engegat el seu viatge a l'univers Tolkien amb El hòbbit , com era la seva intenció original, l'adaptació hauria sigut molt diferent. Ara, el pes de l'estil visual i narratiu d'El senyor del anells és molt present en aquesta nova trilogia: l'alè èpic constant, l'estil visual dissenyat pels il·lustradors John Howe i Alan Lee, plans aeris que sobrevolen cada vint minuts els personatges mentre caminen pel cingle d'una muntanya, etc.

Tanmateix, com el mateix Tolkien va admetre sempre, El hòbbit és una novel·la infantil, creada per distreure els seus fills, sense l'ambició i la gravetat dramàtica d' El senyor dels anells . En aquest sentit, l'esforç constant de Jackson per convertir cada escena en un tour de force i la desproporció entre continent i contingut poden arribar a jugar en contra del film i convertir-lo per moments en una atracció cara i aparatosa de parc temàtic. L'èpica d' El senyor dels anells tenia un sentit en una història en què els protagonistes es jugaven el destí del món en un enfrontament entre les forces del bé i del mal. A El hòbbit , un llibre infantil d'aventures en què el protagonista marxa de casa amb un mag i un grup de nans per arrabassar el tresor a un drac, l'exaltació dramàtica per decret i el vertigen constant no sempre són necessaris.

Si la lleugeresa del llibre està present d'alguna manera en el film és en la naturalesa jovial dels personatges: uns nans juganers i amics de la gresca, un Gàndalf més relaxat que a El senyor dels anells i un Bilbo que, tot i enyorar casa seva, no és l'heroi turmentat i a contracor que era Frodo a l'anterior trilogia, en què havia de carregar amb la responsabilitat de salvar el món.

Memorable duel d'endevinalles

La necessitat d'estirar la història per omplir les tres parts en què Jackson adaptarà la novel·la original ha donat peu a introduir personatges absents del llibre com Galàdriel i augmentar la presència d'altres com Ràdagast (Sylvester McCoy), el mag ecologista que condueix un trineu tirat per conills gegants.

Però la generositat del metratge permet a Jackson dedicar el temps suficient a la trobada entre Gòl·lum i Bilbo, una memorable escena de la novel·la que es resol amb un duel d'endevinalles entre els dos personatges. Enmig d'un festival de carreres, persecucions i lluites a mort contra trolls, wargs i gòblins, és significatiu que l'escena més rodona del film sigui aquest enfrontament dialèctic. Hi ajuda la convicció amb què els efectes de Weta resolen la creació digital de Gòl·lum i el treball interpretatiu de Martin Freeman, que sembla haver nascut amb les orelles punxegudes i els peus grans: el personatge li escau com un guant. Ell i Richard Armitage, que interpreta Thorin i aporta l'èpica viril en la nova trilogia, són les dues grans incorporacions del repartiment.

Un trajecte accidentat

Dir que el viatge de Jackson fins a completar aquesta primera part de la trilogia ha sigut accidentat és quedar-se curt: la producció dels films ha hagut de superar la bancarrota de l'estudi MGM, que va endarrerir un any el rodatge, l'abandó de Guillermo del Toro del projecte, els problemes de calendari de Martin Freeman, les vagues del sindicat d'actors de Nova Zelanda, les acusacions de maltractament d'animals, l'hospitalització del director per una perforació d'úlcera poc abans de començar el rodatge i les crítiques furibundes pel fet d'utilitzar el revolucionari format fotogràfic de 48 fotogrames per segon.

Tanmateix, Jackson se n'ha sortit. El hòbbit és una realitat per a les legions de fans d' El senyor dels anells . Però la feina del director no ha acabat. Encara ha d'enllestir la postproducció de la segona part de la trilogia, tornar a Nova Zelanda amb l'equip de la pel·lícula per filmar noves escenes durant sis setmanes i completar el material de la tercera. Jackson va dubtar abans de tornar a la Terra Mitjana, però un cop hi és, no té cap intenció de marxar-ne abans d'hora.

Gòl·lum

La trobada entre Bilbo i Gòl·lum és un dels grans moments de la saga. Andy Serkis torna a encarnar-lo gràcies a la tecnologia de captura de moviments i, a més, s'ha encarregat de dirigir la segona unitat de la nova trilogia de Jackson.

Thorin Escut-de-roure

Aquest príncep guerrer dels nans vol recuperar el tresor del seu poble de les mans del drac Smaug. És la figura heroica d'El hòbbit , el nou Viggo Mortensen.

Bilbo Saquet

El Watson de la sèrie televisiva Sherlock , Martin Freeman, era l'elecció somiada de Peter Jackson per encarnar el protagonista d' El hòbbit . Com el seu nebot Frodo, el Bilbo és un heroi a la força, però no pas un heroi turmentat. Coratjós i noble, s'acabarà guanyant la confiança dels seus companys nans. Freeman, per cert, interpreta un professor d'institut a la recent Animals , el debut de Marçal Forés.

Gàndalf el Gris

Peter Jackson va suar la cansalada per convèncer Sir Ian McKellen de tornar a ficar-se en la pell del mag. A El hòbbit trobem un Gàndalf més jove -tot i que no ho sembla- i menys solemne que a El senyor dels anells .

Galàdriel

La senyora de Lórien no apareix en la novel·la però Jackson no es va resistir a tornar a convocar Cate Blanchett per interpretar l'elfa Galàdriel. L'actriu, de 43 anys, no és tan immortal com el personatge, però en pantalla ningú ho diria.

stats