Cultura 17/07/2019

Immersió total al Sónar +D

Una cúpula de 19 metres de diàmetre acull l’experiència audiovisual de 360º impulsada per Mediapro

Xavier Cervantes
2 min
La cúpula de l’audiovisual immersiu de Mediapro al Sónar.

Al terra hi ha escampats coixins i persones. La disposició és horitzontal, com en un planetari o en un observatori astronòmic, però aquí l’estímul no són el cel i les estrelles, sinó les imatges i els sons realitzats per artistes com Satoshi Horii & Daito Manabe i María S. Leiva & Miguel Arrieta. És el Sonar 360º by Mediapro, una cúpula de 19 metres de diàmetre ubicada al Sónar de Dia, al recinte firal de Montjuïc. “El món va cap als formats immersius no plans i que a més faciliten una col·laboració real entre artistes visuals i músics”, explica Antònia Folguera, comissària del Sónar +D.

Aquest projecte s’emmarca dins el conveni de col·laboració del Sónar amb el grup Mediapro per al foment de l’audiovisual immersiu i l’àudio en 3D. La cúpula està pensada com a pantalla de projecció panoràmica en 360º, un format anomenat fulldome que proporciona una experiència immersiva sense la intervenció de la realitat virtual. Aquí no calen ulleres mitjanceres entre els ulls de l’espectador i les set obres que formen part del programa de projeccions que es poden veure des d’avui i fins dissabte de 13 a 21 h. Són peces breus, cinc de les quals s’estrenen al Sónar. Algunes tenen formes abstractes i d’altres suggereixen noves maneres d’incorporar les narratives convencionals al format fulldome.

Les possibilitats artístiques són diverses. Satoshi Horii & Daito Manabe han treballat amb codi informàtic transformant els sons en imatges. “Però sense jerarquies, amb el so i la imatge al mateix nivell”, diu Manabe. El resultat és Factors, una peça fascinant d’àudio i vídeo generatius produïda per Mediapro, que vol consolidar-se com a creadora de continguts i amb capacitat de projectar-los. A Perception, María S. Leiva combina diferents fonts d’imatges, incloses algunes de l’arxiu històric de Mediapro, per “crear una sensació d’estranyesa”. I entre les altres peces hi ha Nebulae, de Joanie Lemercier; Chain Opera, de Holly Herndon i Mat Dryhurst, i el xou audiovisual en directe d’Alba G. Corral i Alex Augier.

L’experiència immersiva de Mediapro forma part d’un Sónar +D que va començar ahir i que va tenir com a inauguració oficial la conferència protagonitzada per Robert del Naja, de Massive Attack, i Andrew Melchior, col·laborador tecnològic de la banda de Bristol.

stats