Cultura 22/04/2014

Infidelitat contrarellotge

Dani Revenga
3 min

ReusLa història de la Marta, una dona de 33 anys amb una vida plena, està recollida a 158. És directiva d’una multinacional i està casada amb un jugador de bàsquet professional. Practica la fantasia existencial contemporània de pensar que ho té tot. O gairebé. La il·lusió de plenitud comença a trontollar quan el Zego, el seu marit, està a les portes de signar el que podria ser el seu últim gran contracte abans de retirar-se. La Marta té clar que, després d’això, li espera una vida més tranquil·la, sense tants viatges, i amb fills, molts fills. El seu rellotge biològic particular, però, es mou al compàs d’unes pulsions diferents de les que s’atribueixen a les dones de la seva edat. En lloc d’estar impacient per convertir-se en mare, pensa que se li acaba el temps per gaudir de la seva plenitud, molt en particular de la plenitud sexual. Això l’aboca a una voràgine d’infidelitats sistemàtiques i contrarellotge. Es crea una vida paral·lela en hotels i altres espais idonis per a trobades furtives amb molts homes -i alguna dona.

Escriptor i empresari

Aquest és el plantejament de 158, un singular èxit al sud del país gràcies al boca-orella i alhora un títol que treu partit de dos fenòmens a l’alça: la novel·la eròtica i l’autoedició. El seu autor, Dani Alba, va oferir el text a diverses editorials, però cap va fer l’aposta que ell esperava. El gènere eròtic en llengua catalana està poc consolidat a nivell comercial, a diferència del que passa en castellà. “Ningú em deia que no fos bo; els arguments eren dinàmiques de mercat”, explica Alba, que entén que “les editorials siguin conservadores” però que creia que amb el seu text es podia ser més agosarat. Per això va optar per l’autoedició. Va buscar col·laboradors per fer tot el que fan les editorials: correcció, maquetació, disseny gràfic i promoció. Com a empresari acostumat a prendre la iniciativa, Alba s’hi ha deixat la pell: “M’he plantejat dos reptes que en el fons són dues vanitats. El primer, el de l’autor que vol veure el seu llibre publicat. I el segon, el de l’empresari que impulsa un producte i que aconsegueix que tingui una certa sortida”.

158 ja ha esgotat una primera edició de 1.000 exemplars (a 14 euros) en tan sols un mes al mercat, cosa que significa que està molt a prop d’amortitzar la inversió. Actualment ja se n’està distribuint la segona reimpressió i es busca la manera d’arribar a tot el territori. Tot plegat, distribuint el llibre des del seu garatge només als entorns on té més accés per la seva xarxa de contactes personals: Reus (on viu), Tarragona, el Garraf (d’on és originari), Lleida i les Terres de l’Ebre. Una distribució gairebé porta a porta que reconeix que és l’aspecte “més dur de l’autoedició”. Tot i això, està convençut que “fer-t’ho tu et permet tenir més llibertat per gestionar el producte”, i afegeix que “ningú defensarà el teu text millor que tu mateix”.

Amb episodis descrits de manera explícita i desinhibida, amb un llenguatge fresc i planer que confereix veracitat -“La trama de Cinquanta ombres... és un conte de fades, el sexe de 158 és més de persones reals”, diu-, Alba descriu un viatge turbulent i hedonístic fins que la Marta coneix un amant al qual no pot aplicar la lògica utilitarista que regeix les seves relacions. En paraules de l’autor de 158 : “La infidelitat pot ser una gran aventura, però està plena de riscos: i no només que t’enxampin, sinó també el risc que et fallin el cor o el cap. Si això passa, la vida que tens o planifiques pot deixar de tenir sentit”.

stats