Cultura 23/03/2015

El Macba cessa el director del museu i els comissaris de l'exposició polèmica

Les administracions que governen el centre només ratifiquen el gerent. Bartomeu Marí serà director en funcions mentre no es convoca un concurs públic internacional

Laura Serra
2 min
El conseller de Cultura Ferran Mascarell arriba a la reunió de la comissió delegada del Macba / MANOLO GARCÍA

BarcelonaLa comissió delegada del Macba ha acceptat la dimissió del director del museu, Bartomeu Marí. Es convocarà concurs públic internacional -el procés es pot allargar 3 o 4 mesos–, i fins aleshores Marí continuarà dirigint el museu. El director també ha cessat, per la seva part, el director de programes públics, Paul B. Preciado, i el conservador en cap, Valentín Roma, per una "pèrdua irrecuperable de la confiança". Preciado i Roma són també els comissaris de l'exposició 'La bèstia i el sobirà', que va encendre la polèmica.

Qui ha estat ratificat en el càrrec és el gerent del museu, Joan Abellà, "per garantir el funcionament ordinari del museu durant tot aquest procés". En breu, Bartomeu Marí haurà de presentar la temporada 2015, que havia elaborat amb Preciado i Roma.

L'anunci l'ha fet el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana, acompanyat de Jordi Sellas, director de Creació i Empreses Culturals, i Llucià Homs, director de la Virreina. La decisió s'ha pres després d'una reunió de quasi dues hores i en què han participat Ciurana; el conseller de Cultura, Ferran Mascarell; el president de la Fundació Macba, Leopoldo Rodés; la subdirectora general de Promoció de les Belles Arts, Begoña Torres, com a representant del ministeri; el gerent del Macba, Joan Abellà, i el director, Bartomeu Marí.

Ciurana també ha agraït la feina que ha fet Marí al llarg dels 11 anys que ha estat vinculat al Macba, gairebé 7 com a director, i ha volgut expressar el respecte de la comissió "envers la llibertat de creació i les decisions artístiques".

La decisió s'ha pres després que Marí posés el càrrec a disposició en una carta oberta, on també demanava disculpes per haver impedit l'obertura de la mostra dimecres passat. 'La bèstia i el sobirà' finalment es va obrir dissabte, després de la marxa enrere de Marí, motivada per l'allau de crítiques rebudes que ho consideraven un acte de censura.

stats